torstai 16. joulukuuta 2021

Onko mopo karannut suomalaisten käsistä

 

Suomen metsät hoidetaan itse

Hallitus lupaa vanhusten kotihoidon turvata lailla. Myös yöllä. Kun tietää vanhusten hoidon ongelmat nykyisellään, niin tietää lakia tarvittavan. Samalla "soppii eppäillä" kuin tuntemattomassa sotilaassa. Erityisesti kavahdan perusteluissa sanontaa "on hyödynnettävä teknologiaa. Vanhuksia kyllä riittää, mutta miten on hoitohenkilökunnan laita ja millaista teknologiaa tarkoitetaan hyödyntää. Automaattiruokintaa, moottorisänkyjä, tietokoneita vai kännykkää? Tietokoneesta harvat nykyhoidettavat tuskin ymmärtävät mitään ja kännykkäänhän ei nykyisinkään enää vanhus uskalla vastata. Viime viikon kokemukseni olivat pelottavia. Operaattori vai lie separaattori syyllinen, ettei puhelimeeni saanut moneen päivään yhteyttä. Minä soittelin kuten ennenkin tietämättä ongelmasta, ennen kuin naapuri tuli katsomaan onko kaikki hyvin. Ongelman saatua korjattua alkoi 49-alkuisia puheluja tulemaan yöllä ja varhain aamulla. En tietenkään vastannut soittoihin. Teknologia on hyvä, mutta virheet siitä on poistettava, ennen kuin siitä on vanhusten hoitoon. Kyllä parannusta vanhustenhoitoon tarvitaan ja sitä myös lain myötä saadaan. Kuhan pelottelin.

Taksonomia on sana jolle Suomessa etsitään merkitystä. Maallikkona luulen sen tarkoittavan jotain siihen suuntaan, että EU:ssa tiedetään miten suomen metsiä tulee hoitaa ja käsitellä. Johan pomppasi. Hiilestä siinä jotain puhutaan. Semmoisesta joka näkyy Keski- ja Etelä Euroopassa itse tuhottuna metsänä. Sellaista en ole nähnyt Suomessa kuin joskus 50-luvulla, kun herrat eivät koivutukkiakaan ostaneet vaan käskivät kaataa kaskeksi. Sekin ilman polttoa. "Suahan sitä yrittää", mutta eihän järjettömyyskään loputtomiin kanna. Voisin kirjoittaa taksonomiasta enemmänkin. Käytännön kokemusta ja kansanopistotason koulupohjaa olisi riittävästi. Mutta "kahotaan" mitä tuleman pitää.

Ja tulihan sitä. Lauantain hesarissa (11.12.) oli juttu otsikolla "Oudot kirjaimet kartalla". Nämä kirjaimet olivat hev ja tarkoittivat jotain "high conservatie alue" ja viittaa korkeisiin suojeluarvoihin, luonnoltaan rikkaaseen metsään. Sellaiseen, jota ei pidä hakata. Hev-merkinnät ovat tulleet karttoihin metsänomistajien tietämättä. Kartat ovat teetättäneet hs:n mukaan suuret metsäyhtiöt, puunostajat asiantuntijapalveluita myyvältä TapioOy:ltä. Tätä ennen metsäyhtiöt olivat sitoutuneet kansainväliseen FSC-sertifikaattiin, jota ylläpitää yhdistys, jossa on jäseniä ympäristöjäseniä, kuten Greenpeace ja Suomen luonnonliitto. Sertifikaatin idea on suojata luontoa paremmin kuin mitä laki velvoittaa. Allekirjoittanutkin on tehnyt vuosia sitten jonkun metsänkäsittelysertifikaatti sopimuksen Stora Enson kanssa. Sillä oli yhteiset perusteet ja avoin miten metsää tuli hoitaa myynnissä. Mitään oikeutta sopia metsän käsittelystä jonkin kolmannen osapuolen kanssa en ole tehnyt. Hev sopimukset ylittävät kohtuuden rajat puuttua sellaisiin toimenpiteisiin jolla metsiä on hoidettu ikiajat. Mihin perustuu hev-merkinnät kartoilla, kun niitä ei metsänomistajallekaan näytetä? Ei ole klisee sanoa; Suomi elää metsistään. On aina elänyt ja toivottavasti elää tulevaisuudessakin. Metsäasioiden hoidon kuntoon saattamiseen on myös demareiden osallistuttava. Kokoomusta juoksuttavat Metsäyhtiöt. Kepun hartiat näyttävät nyt liian kapeilta. Demareilla on tässä näytön paikka.

Ei kommentteja: