torstai 27. toukokuuta 2021

Ensin lähtee ihmiset, sitten palvelut ja lopulta lakkaa kunta

 

Ihmisissä voimavara

Mitä Paasikivi sanoikaan tosiasioiden tunnustamisesta? Hän sanoi viisauden alkavan siitä. Voisiko tähän hyveeseen liittää kyvyn nähdä tämä päivä, muistaa menneet ja ennakoida tulevaa? Näillä kyvyillä valtakunnan ja kuntan päättäjät olisivat vahvoilla.

Paikkakuntien elinvoima lähtee ihmisistä. Heidän lukumäärästään ja elämänsä laadusta. Sitten tulevat palvelut ja asumisen laatu ja hinta. Hyvinvointi Suomessa korostetaan edelleen työpaikkoja, mutta osalle ihmisistä niiden ensiarvoisuus ei välttämättä nouse ykköseksi. Kiitos toimivan eläke-, terveys- ja sosiaalipalvelun. Ennen toista maailmansotaa oli Tohmajärvellä asukkaita 6600, muistikuvani mukaan evakkojen tullessa hetkellisesti lähes 10000 ja nyt 4358 henkeä. Venäläistaustaisia näistä on 6%. Siis 250 asukkaan vähemmistö. Yritin tohmajärveläisten persujen kanssa virittää Facebookissa keskustelua heidän suhtautumisestaan tähän vähemmistöön ja sen vaikutukseen paikalliseen elämänmenoon. Kysymyksessähän ovat maahanmuuttajat. Onko se sama kuin puolueella ja sen puheenjohtajalla Jussi Halla-aholla? Sama on kuulema kuin puolueella ja eihän keskustelusta mitään tullut. Paikallisilta kauppiailta ja palveluntarjoajilta minun ei tarvitse kysyä heidän mielipidettään. Persut voisivat kysyä samaa omalta kuntavaaliehdokkaaltaan, joka on diplomikauppias taustaltaan.

Asukkaiden lukumäärä vaikuttaa suoraan kunnan olemassa oloon ja myös asuntojen hintaan. Olivatpa asukkaat paikkakunnalla syntyneitä, muualta tulleita tai minkä rotuisia tai värillisiä hyvänsä. Niin se vain on. Jos asukkaat loppuvat loppuu paikkakunnalla elämä. Seuraava esimerkki ei ennusta elämän loppua. Onpahan ennusmerkki tulevasta, ellei huomioida tosiasioita elämän kulusta. Kemien keskeisimmällä paikalla on kerrostalo, jossa on myytävänä 59 m2 läpitalon huoneisto hintaan 19000 euroa. Yhtiölainaa tästä on 5000 euroa. Neliöhinnaksi tulee 322 e/m2. Talo on hyvässä kunnossa. Käyttövesi ja viemäriputkistot on uusittu ja muutenkin talo on hyvin huollettu. Samasta talosta ostin kunnalta kirjoituskämpäksi vuosia sitten pienen yksiön. Neliöhinta oli 833e/m2. Nyt näyttäisi olevan 1/3 maksetusta hinnasta. Hyvää tästäkin löytyy. Osakkeeni on onneksi kooltaan pieni.

Yhteiskunnassa kipuillaan. Pyritäänkö suuruuteen vai olisiko pieni parempi. Samaa pohditaan Viikko Pohjois-Karjala Lehdessä. Olisiko Viikko Savo-Karjala parempi? Lehden tärkein ominaisuus on olla haluttu luettava. Näin on aina ollut ja näin tulee olemaan. Kirjoittajana olen pyrkinyt tähän samaan. Mielestäni lukija voi tykätä tai tökätä jutuistani. Kunhan lukevat kirjoitukseni. Se osoittaa heidän mielenkiintonsa asiaa kohtaan. He osaavat itse päättää ja muodostaa mielipiteensä pakinoistani. Lehden ja siihen kirjoittajien tarkoitus lienee sama. Tuoda asioita ja mielipiteitä luettavaksi. Käännytystyön aika lienee lehdissä ohitettu. Lehden nimi ei liene ykkösasia, vaan haluttavuus lukea sitä.

 Kuntavaalit ovat koht`sillään. Mielipidemittaukset saattavat osoittaa tyytymättömyyttä, mutta eivät sano sitä mikä olisi paremmin tehty kuin nyt tehdään. Tämä on persujen ongelma mittausten kärjessä. Tyytymättömyyttä on helppo lietsoa ja jotkut lähtevät siihen mukaan. Demareilla ei ole näytön puutetta tekemisistään. Se vene ei ole keikkunut korona-aallokossakaan. Eikä keiku koronan jälkihoidossa.  Ei kun äänestämään.

Ei kommentteja: