maanantai 9. syyskuuta 2019

Potkuthan minä sain.

Julkaisen mielipiteeni potkuista lehden avustajana 28.2.2015.

Puolueeton paikallislehti?
Tunnustan, että happamia ovat pihlajan marjat nykyään. Lensin kuin leppäkeppi Koti-Karjalan avustajakunnasta. Pitkään lehti pitikin minua ja juttujani julkisuuskelpoisina. Alkuun pärjäsin omalla nimelläni, mutta tilanteen kehittyessä piti käyttää nimimerkkiä. Ei omasta tahdostani, vaan "suojellakseni" lehteä lukijoiden vihalta. Se siitä.
******
Puolueeton on ilmauksena liikaa sanottu paikallislehdestäkin. Allekirjoittanutta voi sanoa puolueettomaksi, koska minulla ei ole ollut koskaan minkään puolueen jäsenkirjaa. Sitoutumatonkin tunnen olevani, joska minulta ei löydy esim. työpaikan kautta kytköstä toimeentulooni. Mielipiteitä minulta löytyy, eivätkä ne tunnetusti saa kaikkien hyväksyntää. Onneksi.
*****
"Puolueeton" lehti antaaa kaikkien kukkien kukkia. Toisin sanoen kulkaisee  monenlaisia mielipiteitä tasapuolisesti. Tätä tehtävää hoitaa yleensä lehden päätoimittaja. Hänen toimintansa pitää yllä hyvää henkeä toimittaja- ja avustajakunnassa. Tämän toiminnan kautta muodostuu lehden "henki" ja yhteistyö jolla lehteä "myydään" lukijoille. Toimittajakunnan viihtyvyys ja vaihtuvuus on yksi mittari lehden toiminnasta.
Puolueettoman lehden ominaisuuksiin luulen kuuluvan, etteivät toimittajatkaan ole sitoutuneita mihinkään poliittiseen puolueeseen. Puolueettoman lehden imagolle ei ole hyväksi, jos toimittaja julkaisee lehdessä ensimmäisenä mielipiteenään kantansa asiaan, joka on tulossa kunnanvaltuustoon päätettäväksi.
Tai kirjoittaa nimensä "ensimmäisenä"  adressiin, jolla yritetään kaataa kunnanvaltuuston lainmukainen päätös asiasta.
******
Edellä kirjoitettu jää höpötykseksi, jos kysymyksessä onkin lehden linjan muutos. Kun tarkemmin ajattelen esim. Koti-Karjalan tapausta, niin lehti saattaakin ajaa muutosta toimintaansa.
Ymmärrän lehtien sitoutumisen kuntaan, kaupunkiin ja kirkkoon. Näiden organisaatioiden virkahenkilöillä on sanansa sanottavina esim. missä ilmoitetaan ja miten näkyvästi. Mutta näkyykö näissä päätöksissä tavallisen lehden lukijan tarpeet?
Kirkon aseman korostunut esiintulo on näkynyt viimeaikoina Koti-Karjalan kirjoituksissa. Jos se on tahdottu asia, niin mikäs siinä.
Jos siihen liittyy piilopuoluepolitiikkaa niin silloin lehti ei voi kutsua itseään puolueettomaksi. Jos nimen yhteydessä sama henkilö käyttää kirjoituksissaan useita "ammattinimikkeitä", kuten pappi, rovasti tai esimerkiksi äänioikeutettu, voi kysymyksessä olla piilopuoluepoliittinen kannanotto. Varsinkin jos ammateista on unohtunut Keskustapuolueen piirin toiminnanjohtajuus.
Lehdistä näkyy eduskuntavaalien läheisyys. Se voi aktivoida niin lehtiä, niihin kirjoittajia kuin lukijoitakin.

Ei kommentteja: