maanantai 22. heinäkuuta 2019

Näin kirjoitin Niinalle 1.3.2005.


                 Vaalit ei anna viisautta, eikä lisää tyhmyyttä!

Tohmajärven kunnanvaltuuston menneen kauden kokoukset eivät olleet pitkiä sen takia, että niissä olisi ollut juurikaan asiatonta keskustelua. Runsaat puheenvuorot johtuivat yleensä vähemmistön tekemistä lyhyistä kirjallisesta vastaesityksestä. (kestoaika n. 1 –3 minuuttia) Ne jaettiin aina myös lehdistön edustajille.
Piikittelyyn, suora- ja piilokettuiluun, josta Niina Nyrhinen kirjoittaa 31.1.09. pääkirjoituspalstalla, en ota kantaa. Totean vain, että sitä on aina ollut enemmän tai vähemmän siellä missä ihmiset tapaavat toisiaan ja vaihtavat mielipiteitä. Siksi sitä tapaa valtuustojenkin kokouksissa. Se ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta.
Kirjoituksen osioon, jossa Niina Nyrhinen ihmettelee, miksi vaalitulosta ei ymmärretä vähemmistössä, en voi yhtyä. Varsinkaan, jos sillä tarkoitetaan vähemmistön vaientamista. Se olisi demokratian loppu.
Kirjoittajan ihmettelyyn miksi hallituksen yksimielinen tai äänestyspäätös, joutuu valtuustossa äänestyskohteeksi, johtuu kunnallisesta päätöksentekojärjestelmästä. Lopulliset päätöksethän tekee valtuusto. Hallitus valmistelee ja panee valtuuston päätökset täytäntöön. Hallituksen esitykset eivät aina käy yhtä valtuutettujen mielipiteen kanssa.
Sanailua on aina ollut ja aina tulee olemaan myös valtuustoissa. Se voi johtua monesta syystä. Valtuutetuissa on tietotaidoltaan ja kokemukseltaan monen tasoisia henkilöitä. Varsinkin vaalien jälkeen uudet tulokkaat tarvitsevat totutteluaikansa.
Samaa ”opiskelua” tarvitsevat uudet puheenjohtajat. Ei kukaan ole mestari tehtävässä, joka on hänelle uusi. Ei sittenkään vaikka olisi kohtuullinen ääniharava tai siviilielämässä menestynyt.
Kokoustekniikka ja kuntalaki, jonka pohjalta päätöksiä tehdään, on tunnettava ja myös noudatettava. Se on järjestötoiminnan, myös kunnallisen päätöksenteon perusta ja pohja. Se ei ole saivartelua, piikittelyä tai pilkkujen viilaamista. Siksi sitä ei saa sanoa.
Lopuksi Niinalle. Sinähän hyväksyt liikennesäännöt ja tiedät miksi ne ovat laaditut. Tiedät myös, että liikenteessä on taidoltaan eritasoisia kuskeja. On hyviä ja huonoja, ja näiden sekoituksia, hyvin huonoja. Niin on valtuutetuissakin.
Toimittajan tehtävä on selostaa kokoustapahtumat ja antaa valtuutettujen puhua sydämensä kyllyydestä. Heillä on siihen oikeus tai paremminkin velvollisuus.
Kokousselostuksen loppuun sopii mielestäni liittää toimittajan kommenttiosa. Se piristäisi ja antaisi toimittajallekin mahdollisuuden ”purkautua”.

                                                            Veijo Tuunanen
                                                             lehterillä istunut  

Ei kommentteja: