keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Vikko Pohjois-Karjala lähtee lomalle. Minäkin vaikenen.


Kesällä tapahtuu
Loma-aika on parhaimmillaan. Eräillä tulossa, eräillä meneillään ja joillaan lopussa. Tohmajärvellä kesätapahtumaa kutsutaan Potsipäiviksi. Osallistuin niihin toritapahtuman verran. Porukkaa oli reippaasti kun sääkin suosi. Muutaman tuttavan tapasin vuosien jälkeen. Niin kuin eläkkeelle siirtyneen Tohmajärven kunnan entisen kakkosmiehen hallintojohtaja Matti Ikosen. Seisoi kokoomuksen katoksen varjossa ja tarjosi mehua minullekin. Oli mehua eikä edes myrkytettyä. Matti näytti liputtavan nykyään kokoomusta. Virassa ollessaan luokittelin hänet sitoutumattomaksi. Matti oli virassaan mukavan miehen maineessa. Hänellä oli aikaa luottamushenkilöllekin ilman ajanvarausta. Ilmoitti nykyisin harrastavansa liikuntaa ja salilla käyntiä. Varoitin häntä moisesta. Ei sovi entiselle aktiiviliikkujalle enää eläkeiässä. Sairaala reissua se tietää ennen pitkää. Matin kanssa rupatellessa katokselle hiippaili kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä. Pari neuvoa ehdin hänelle antaa ennen kuin lähti jatkamaan kierrostaan. Ottikohan opikseen? Ainakin neuvoin. Olisin minä demari kansanedustajikin neuvonut, mutta en havainnut heitä paikalla.
Tohmajärvellä toimii toinen toistaan parempaa kesäteatteria. Tätä kirjoittaessani en ole ehtinyt käydä katsomassa yhtäkään. Esitys  menee yleensä paremmin muutaman esityskerran jälkeen. Menen katsomaan sitten kun esittäjien muisti paranee ja kuiskaajakin pääsee kahville. Kuulin torilla, että kilpailun juopon papin roolista oli voittanut Pauli Hakkarainen Esa Savinaisen nenän edestä. Mielenkiintoista.
Parasta kesäteatteria voi odottaa politiikoilta. Tai eihän se teatteria ole vaan raakaa realismia. Niin kuin Teuvo Hakkaraisen muutto Helsinkiläisestä saunamajoituksesta Brysseliin hotellimajoitukseen. On siinä ero elintavoissa kun pöydässä syödään eikä saunanlauteilla. Muuton hötäkässä on Teuvo sanonut ilmoittautuvansa Englannin kielen kurssille. Luulen, että numero yhdelle.
Tohmajärvellä on kumarrettu kuuluisuuksille aina syvään. Vaikka olisivat vain täällä käyneet syntymässä. Jotkut sanovat kumarrusta kauniiksi eleeksi toiset kumartajan heikoksi itsetunnoksi. Nyt oli vuorossa piispa Metropoliitta Ambrosius. Vanhat sanoo häntä Jiäskeläisen pojaksi Vatalasta. Oli miten oli, mutta hän saarnasi ekumeenisesti kirkossa ja avasi yli miljoonan euron uimarannan. On meillä muutakin uutta kuten tekonurmi, mutta sen meni avamaan joku kunnallinen virkahenkilö. Ja uuden koulun peruskiven muurasi kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Eivät malttaneet piispaa odottaa. Hätäilivät suotta.
Kaunista kesää itse kullekin. Toivoo ainakin Veijo Tuunanen.

Ei kommentteja: