torstai 6. kesäkuuta 2019

Näin kirjoitin viikko sitten


Halukas vai kyvykäs
Ihmiselle tekee hyvää vaihtaa silloin tällöin olinpaikkaansa huomatakseen eroja elinolosuhteissa. Esimerkiksi talviasunnossa on matkaa sängystä aamulehden hakuun n. kymmenen askelta. Mökillä matkaa postilaatikolle lienee kolmesataa metriä. Sama matka on myös laatikon vieressä olevalle heittolaatikolle. Kenenkä keksintö lienee asettaa ne vierekkäin. Jos tarkoitus on ollut sateen sattuessa lauantain ja sunnuntain lehdet kastella niin ymmärrän heittolaatikon sijainnin ja rakenteen. Viraston keksinnöksi heittolaatikko toimii, mutta lehden jakaja voisi tehdä virastomestarille joskus kiusaa ja asettaa lehdet heittolaatikkoon niin, ettei ne menisi sateessa lukukelvottomiksi ennen aikojaan. Jakajalla uskon olevan enemmän käytännön järkeä kuin heittolaatikon suunnittelijalla.
Eduskunta- ja EU-vaalit on pidetty. Kohta Suomella on hallitus ja ministerit. Eikä vieläkään olla kokoomuksen ja persujen ennusteista huolimatta konkurssissa. Nykyinen hallitusratkaisu kyrsii molempia oppositioon joutuneita. Oppositioon joutumiseen persuilla oli ns.nyky-yleiset syyt ja kokoomuksella virhearviointi pääsevänsä määräävään asemaan demareiden johtamaan hallitukseen. Rinteen rakentama hallituspohja perustuu terveeseen ajatteluun, jossa näkyy tarve muutokseen tavallista kansaa kurjistavista leikkauksista.
 Hallitukseen pyrkii aina enemmän halukkaita kuin kyvykkäitä. Edellisessä hallituksessa halukkaat olivat enemmistönä. Berner halusi erikoiskohtelun lähtöönsä ja presidentti sen hänelle soi. Terve menoa minunkin puolesta. Vaalien jälkeen sinisetkin ymmärtänevät, että ministerin pestiin olisi hyvä saada kansalta sen verran ääniä, että pääsisi ensin eduskuntaan. Tuliko tämä yllätyksenä Timo Soinille? Ilmeisesti ei. Hillotolppa kiinnosti enemmän kuin kansalaisten kannatus.
Halukas ja kyvykäs voivat olla samassa persoonassa. Monesti näillä ominaisuuksilla pääsee merkittäviin tehtäviin niin siviilielämässä kuin politiikassakin. Persujen Teuvo Hakkarainen on ilmoittanut halukkuutensa EU-parlamenttiin. Äänestäjät ovat arvioineet hänen kykynsä tähän tehtävään riittäviksi vai onko kyseessä protesti vai provokaatio? Demareiden Eero Heinäluoma on ilmoittanut pyrkivänsä EU-komisaariksi. Hänellä on haluja ja koeteltua kykyä politiikassa. Rääkkyläläinen Kari Kulmala pyrkii Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajaksi. Kysyn vain, miksi? Kenelläkään edellä oleviin tehtäviin ei ole aikaisempaa kokemusta. Siksi kyvykkyys pitää asettaa halukkuuden edelle.

Ei kommentteja: