lauantai 29. kesäkuuta 2019

Kun kalikka kalahti niin pappi älähti.


Vieroksuuko kirkko musiikkia?
Tohmajärven kunnan kuin evl. seurakunnankin  entisenä aktiivi luottamushenkilönä olen seurannut mielenkiinnolla molempien yhteisöjen  nykyistä elämän menoa. Myönnän ikäni tuomat rajoitteet ajatukseni juoksuun. Jotenkin minusta tuntuu, kuin kunnasta vastaavilla olisi liikaa vauhtia kun taas seurakunnassa edettäisiin ilman selvää ohjausta mihin mentäisiin.
Kirkon jäsenyydessä pysymiseeni vaikuttaa isien usko ja heidän tekemisensä ja vaikuttamisensa seurakunnan toimintaan ja talouteen. Seurakunta on rakentunut tälle työlle. Olen hämmentynyt miten seurakunta ja varsinkin sen virkamies- ja luottamushenkilöjohto suhtautuu toiminnan ja talouden hoitoon. Vaikuttaa epäviisaalta turvautua seurakunnan talouden hoitoon myymällä metsää, rantatontteja ja muuta kiinteää omaisuutta. Jopa puhutaan rahan keräyksestä ja talkootyöstä. Verrokkina näkemykseni tueksi käytän  Kemiönsaaren seurakunnan paremmin hoidettua toimintaa seurakuntalaistensa parhaaksi.
Seurakunnan menot muodostuvat pääosaltaan henkilöstökuluista. Heidän toimintansa tai toimimattomuus näkyy seurakunnan toiminnassa eniten. Se heijastuu suoraan seurakuntalaisten mielipiteeseen omasta seurakunnastaan. Onko riittävää kirkkoherranviraston aukioloaika kolme tuntia kolmena päivänä viikossa? Onko henkilökunta mitoitus riittävää vai ylisuurta ja oikein suuntautunutta? Pappeja tänäkin kesänä kaksi mutta ei yhtäkään kanttoria. Seurakunnan hautausmaat ovat hyvin hoidetut.
Kirkot ovat ihmisiä varten. Jokainen kirkkoon tullut kokee sen omalla tavallaan. Kirkkoon kuuluu musiikki. Musiikki on oleellinen osa ihmisen henkistä kokemusta myös uskonnollisessa mielessä. Musiikin väheksyminen seurakunnan toiminnassa voi vähentää ihmisten kiinnostusta kirkkoon. Siksi toivon, että ainakin kesäisin kerran viikossa kirkoissa soisi musiikki oikean osaajan esittämänä ainakin tunnin ajan. Pappia ei tähän välttämättä tarvita.  Eikö ole niin, ettei urkujakaan tarvita ellei niillä soiteta.
Veijo Tuunanen.  epämusiikillinen kuuntelija Tohmajärveltä.

Ei kommentteja: