torstai 20. kesäkuuta 2019

Vielä on kesää jäljellä


Digiä, tekonurmea, -älyä ja -hampaita
Olen siinä iässä, jossa ensimmäisenä ei surra jos purkka loppuu tai rokki ei soi. En tykkää ennakkoon kaikesta mitä minunkin hyväksi kehitellään.  Niin kuin ikäisilleni digihoivaa. Lukijahan tietää mitä se on. Siinä tuijotetaan näyttöruutua ja odotetaan milloin hoitotäti antaa luvan kylmän puuron syöntiin ja makuulle menoon. Lääkkeet on robotti ravistellut lattialle, jossa ne odottavat viikkosiivoja robotin tuloa. Kuka neropatti näitä hoivakonsteja kehittelee?  Vankilassakin on parempi hoiva. Siellä vartija annostelee lääkkeet, avaa ja sulkee ovet ja illalla viimeksi sanoo hyvää yötä ja aamulla hyvää huomenta. Robotti hoitoa  vankilaan pidetään epäinhimillisenä.
En tykkää digipalveluista, jotka ovat kurjistaneet postipalvelut ja vieneet  ikäihmisiltä monella paikkakunnalla yhteydet muuhun yhteiskuntaan. Talvipaikkakunnalla, jolla asun talvisin ei posti jaa lehtiä lauantaisin, sunnuntaisin ja tiistaisin. Pohjois-Karjalassa ilmestyvät lehdet saan yleensä järjestelyn takia neljän päivän nipussa. Paikallisten lehtien omajakelu sentään toimii.
Digihoivaa en toivo kesämökillenikään. DNA toimii omalla ajallaan ja tavallaan, jota lienee mahdoton sovittaa edes robotille. Eli ei juuri toimi moitteetta kun laskujen suhteen. Ne tulevat  jopa etuajassa. Kuka muistaa Ringo-puhelimen?  Sillä soitin ja vastasin riihen nurkalla. Tällä nykyisellä kännykällä, jouduin auton huollonkin tilaamaan Perttisen sillalla, jonne on matkaa rapia kilometri.
Ennen sanottiin kehityksen kehittyvän aina Kutsun kylää myöten. Kehityskö lienee syynä, että Kemiessä puretaan ja rakennetaan taloja kiihtyvään tahtiin. Rahasta ei näytä olevan puutetta. Mitä nyt kunnan tarkastuslautakunta napisee. Sivistyskeskuksen, jonka nimeksi ehdotin toimintakeskusta, monttu syvenee. Tuleeko sinne parkkihalli? Lähitonteille ei autoille juuri näytetä jätettävän parkkitilaa. Sorakenttä, jota käyttivät parkkipaikkanaan kesäteatterissa vierailijat kuin jääkiekkokaukalokin ovat joutuneet väistymään tekonurmen tieltä. Onko tekonurmi tohmajärveläisten osuus egoteko ilmastomuutokseen? Vai seuraako tekonurmi vain nimenä tekoälyä ja tekohampaita, joita tien toisella puolella vanhukset joutuvat käyttämään digihoivaa odotellessaan.
Tohmajärven kirjastoon ei ole tilattu Viikko Pohjois-Karjala Lehteä. Sivistystä voidaan jakaa muutenkin kuin taloja rakentamalla. Omapahan on häpeänsä. Luen lehteni loman päätyttyä.

Ei kommentteja: