tiistai 26. helmikuuta 2019

Karjalaisen 26.2. mielipidepalstalla julkaistu


Rahako ratkaisee
Suomi elää moraalisessa rappiotilassa hoivaa ja huolenpitoa tarvitsevien asioiden hoidossa. Viimeisimpänä esimerkkinä  vanhusten hoidon laiminlyönnit yksityisissä hoitolaitoksissa. Julkisuuteen tulleet tapaukset maallikonkin mielestä täyttävät niin Työaikalain kuin Rikoslaissakin mainittujen tekojen tunnusmerkkien törkeän loukkauksen. Suomessa ei jää tutkimatta ja rankaisematta heitteelle jättö tapahtuipa se kadulla tai kodissa. Hoivaa maksua vastaan tarjoavissa yrityksissä ihminen näyttää menehtyvän ilman suurempaa hälyä.
Poliitikot ja virkamiehet pesevät käsiään tapahtuneista. Vanhuspalveluja tarjoavissa börssi yhtiöissä ei tarvitse tehdä sitäkään. Nehän tekevät tehokkaasti sitä mitä on tarkoitettukin tekemään. Hyvää taloudellista tulosta.
Suomessa hoidetaan vanhuksia ja sairaita tutkimustuloksilla, joita ohjaa kustannukset. Rava- ja nyttemmin Raitutkimuksilla saadaan tietoa mitä pitäisi tehdä. Ei sitä mitä tehdään. Jokainen ajatteleva ihminen joka on tekemisissä vanhusten hoidossa tietää ja osaa tehtävänsä ja tahtoo tehdä työnsä hyvin. Nyt ohjauksella ja kielloilla horjutetaan hoidon tärkeintä vaihetta, joka tapahtuu hoitajan ja hoidettavan kesken.
Kuulun ikäryhmään, jolle testamentti, hoitotahto, edunvalvontavaltuutus ja hautaan ohjaus yhteiskunnan tarjoaman palvelun rinnalle on tullut entistä tärkeämmäksi. Näyttää siltä, että edellisten lisäksi on hankittava vielä oikeusturva- ja matkavakuutus hoitopaikkojen väliseen kyyditykseen. Seurakunnassa rukoillaan varjelusta äkillisestä kuolemasta. Onko siihen lisättä pelko joutumasta vanhainhoitokotiin?

Ei kommentteja: