perjantai 15. helmikuuta 2019

Vankeinhoitoa valvotaan lailla, vanhuksia suosituksilla.


Moraali kateissa
Nyt se on nähty. Orpo ja kokoomus pitävät otteessaan kepua, sinisiä ja koko eduskuntaa äänin 99-88 välittämättä yleisestä mielipiteestä ja vanhustenhoidon heikkoudesta tuon taivaallista. Lupauksia hoidon parantumisesta tulee, mutta hoitajien lukumäärän nostoon ei kannata luottaa jos nykyhallituspohja saa jatkaa vaalien jälkeen. Näkyviä kokoomuspolitiikkoja on siirtynyt hoivayhtiöiden johtoon. Sekö sitoo Petteri Orpon pitämään kiinni ajatuksesta, ettei hoitajien vähimmäis lukumäärää merkitä lakiin? Ovatko Orpon mielipiteet kokoomusta äänestävien kantoja? Attendon, Esperi Caren ja Mehiläisen vanhusten hoidon heikkoudesta ja hoitajien vähyydestä kärsivät  vanhukset ja kansakunnan moraali.
Siniset esittävät vaalijulistuksessaan hankittavaksi Suomeen 100 hävittäjää ja 1000 uutta poliisia. Timo Soini vahvistaa Hesarin (9.2) haastattelussa kantaa: "Toivon, ettei  mennä sellaiseen keskusteluun, että otan neljä hävittäjää pois ja pistän ne rahat vanhustenhoitoon."  Näinkö viimeisiä sota-ajan eläneitä vanhuksia siniset arvostavat?
Hoito-sanaa käytetään moneen toimintaan.  Hoidon tavoitteet voivat tähdätä erilaisiin loppu tulemiin. Esimerkkinä vaikkapa vankeinhoito ja vanhustenhoito. Vankeinhoitoa ohjataan lailla. Vanhustenhoitoa kilpailulla ja suosituksilla. Vanhustenhoitoon pääsee mukaan kun perustaa yhtiön. Vankeinhoitoon ei yhtiöt toistaiseksi ole päässeet rahastamaan. Vangin sanotaan kärsivän rangaistusta. Onko oikein, että Suomessa vanhus joutuu hoidosta myös kärsimään? Jos vankeinhoidossa Suomessa tapahtuu laiminlyöntejä tai virheitä, ne korjataan välittömästi. Suomessa vanhusten hoidon virheet korjataan lupauksilla ja pyytämällä anteeksi  kuten Attendo teki.
Demokratiassa valta kuuluu kansalle ja vaalit ovat ainoa paikka, jossa valtaa kansa voi käyttää. Jos nykymeno on hyväksyttävää niin ääni kokoomukselle ja keskustalle. Jos haluaa muutosta tulevaan toimintaan, niin varmin tuki sille on äänestää demareita tai muita oppositiopuolueita. Vaikka en olekaan galluppi uskovainen niin vain demareiden nouseminen ykköseksi myös vaaleissa mahdollistaa todellista vallanvaihtoa nykymenoon. Jäämällä nukkuvien puolueeseen on tuki keskustalle ja kokoomukselle. Näin se menee.

Ei kommentteja: