lauantai 23. helmikuuta 2019

Hesarin (24.2.) mielipidepalstalla.


Nimi on kuva ajasta
Yhtymällä pääosin Terhi Ainialan kirjoitukseen (HS. 17.2) hävittömistä paikannimistä tuon lisänä maallikon näkemyksen paikannimien syntyyn. Epäilen esi-isien vitaalisuutta ja tahtoa työntää käyttöön vajaalla kirjoitustaidolla paikannimiin ilmaisuja joita maasto tai maisema eivät mitään erikoisuutta tuoneet esiin. Eivät he keinulle antaneet nimeä Vitunkiikku tai tuvanportaille Mulkunriipus. Osalle nimien syntyä voi etsiä syytä arkielämästä.
Suomea kartoitettiin Ruotsin vallan aikana. Kartoittajat olivat Ruotsinkielisiä tai huonolla Suomenkielellä varustettuja. Monesti opiskelijoita ja sillä mentaliteetilla varustettuja nuoria. He tarvitsivat työhönsä Suomenkielisiä apulaisia kantamaan tavaroita ja opastamaan paikkakunnan tuntemuksellaan kartoittajaa. Jotkut saattoivat olla vastentahtoisia kesähelteellä tehtävään kun kotona olivat odottamassa heinätyöt. Syntyi tilanne jossa tuskastuneena tokaistiin mitä sattui ja varsinkin kun kartoittaja mitään kyselemättä merkitsi tokaisun paikannimeksi. Sitä oli kiva kotinurkilla kertoa.
Synnyin seudullani Tohmajärvellä on tiessä mitätön mäennyppylä nimeltään Kusimäki. Nykynuoret mieltävät nimen syntyneen ihmisten käyttäytymisestä. Enoltani saamani tiedon mukaan nimi johtui hevosten käyttäytymisestä ajettaessa järvimalmia talviaikaan Tohmajärveltä Ilomantsiin ruukille. Talvitie johdatteli tasaisia maastoja ja järveltä lähdettäessä mäennyppylä oli ensimmäinen jossa hevosilla oli tapana kusta.
Henkilökohtaisesti olin kunnan puolesta opastamassa kartoittajaa 1990 luvulla korjaamaan karttanimiä muodoltaan ja sijainniltaan lähemmäksi tämän päivän tarpeita.  Nomen est omen tai sitten ei.
Veijo Tuunanen 84 v Taalintehdas.

Ei kommentteja: