torstai 16. marraskuuta 2017

Asema oli kuntakeskus




Tohmajärven toiminnan keskus sijaitsi kiistatta 1940 - 1960 aseman seudulla. Ainakin minun näkemykseni mukaan. Asemalle keskittyi työ niin tehtaissa, kuljetuksissa kuin kaupassakin. Sanottiin, ettei mitä aseman Yhteishyvästä saa, sitä ei tarvita. Puhuttiin työläisistä ja aseman herralistosta. Mikä viime mainittu ei vieläkään ole selvinnyt minulle. Ketä he olivat?
Asemalla oli sodan aikaan vankileiri. Yksin me kymmenvuotiaat, emme saaneet mennä vankeja katsomaan. Vanhempien kanssa näin venäläisiä vankeja leirissä, joka oli aivan tien vieressä. Myöhemmin myös suomalaisia vankeja. Olihan meillä tuona aikana poliisiputkat peräti 18 vuotta. Tästäkö lie syntynyt sidos vankeihin, joka palkattuna kesti sittemmin neljännesvuosisadan.
Muistan, ajankohta lie ollut välirauha, sain isältäni tehtävän viedä lasku tehtaanjohtajalle. Simperin Antiksi isä häntä sanoi. Isä oli tehnyt sepän töitä tehtaalle. Jännittyneenä poljin asemalle. Ennen en ollut liikkunut yksin niin kaukana ja vieraassa paikassa. Jo tehtaanjohtajan maalattu komea rakennus tuntui pelottavalta. Laskuni kanssa osasin konttoriin ja annoin laskuni naishenkilölle. Hän käski odottaa ja vei paperini toiseen huoneeseen. Kohta hän tuli takaisin ja sanoi, että pitää odottaa. Johtaja on lepäämässä. Ajattelin, että herrat nukkuvat täälläkin.   Swahnen Ossia ja Ruuskasen Kallea oli turha tapailla keskellä päivää. Hekin olivat nokosilla.
Antti Zimmermann, missä lie sitten ollutkaan, tuli kohta, ja värkkäsi nimensä. En muista sainko samalla rahat. Ilmeisesti sain. Simperillä oli "Puikki" merkkinen henkilöauto. Rekisterinumero muistaakseni K-55 tai K-555. Muisti alkaa reistata.
Tuohon aseman herrojen kermaan, jos sellaista oli, kuului nimismies Weli Ruuht ja Arvi Määttä. Nimismiehellä oli "rooveri" ja ajeli autollaan niin kuin Simperikin mökeilleen Tohmajärven rantaan. Ihmettelen miten nämä kaksi "valtaherraa" sallivat Tohmajärven vedenpinnan laskun 0,9 metrillä. Sopii ihmetellä muidenkin

Ei kommentteja: