sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

ANTOIVAT ENEMMÄN KUIN PYYDETTIIN

Niin siinä sotessa kävi. Kun kohtuuteen ei tyydytty, saatiin runsaasti. Tarkoitan tällä viittä sote erityisvastuualuetta. Kuulumme Kuopion yliopistollisen sairaalan alueeseen. Mitä muuta se tarkoittaa kuntatasolla kuin vallan siirtymistä kunnanvaltuustolta kuntarajojen ulkopuolelle, ei ole vielä tietoa.
Sadussa lähdettiin kankaasta ompelemaan nuttua ja päädyttiin pieneen kukkaroon. Sodessa lähdettiin kukkaroa suurentamaan, mutta näytetäänkin päädyttävän ulsteriin. Hyvä vai huono? Se nähdään tuota tuonnempana.
Henkilökohtaisesti olisin tykännyt pienemmästä loikasta näin alkuun. Olisin yhdistellyt kunnat suuremmiksi ja sote-palvelut laittanut kuntayhtymän hoidettavaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalan hallinnoimaksi. Ei tätä uutta esitystä voi haukkua huonoksi, kun ei ole kokemusta mihin verrata. Pitkässä juoksussa tätä lienee vähintäinkin hyvä.
Katsotaan nyt ensin, sanoi lääkärikin.
******
Valtaa kunnista lähti tällä konstilla enemmän kuin mitä lääkäri määräsi. Mietityttää mitä pienissä kunnissa askaroidaan. Ainakin virkamieskuntaa ja hallintoa on pienennettävä. Samassa suhteessa kunnanhallituksella ja valtuustolla on suuntana pienennys. Ei kai byrokratiaa kannata pitää "lähidemokratian" kannalta pystyssä, kun ei ole asioita, joista kylien välillä kiisteltäisiin.
******
Kunnat siis näyttävän jäävän tässä vaiheessa eloon. Sanon toistaiseksi. Järki tulee kuntien määrässä ja tehtävissä mietintä myssyyn teti, kun sote saadaan uudessa muodossaan pelaamaan. 
Siitäkin tulevat pitämään huolen suurimpien puolueiden valtakunnallinen johto. Eli puolueiden puheenjohtajat. Sieltä näyttää löytyvän enemmän munaa kuin olen luullutkaan.
Kunta- ja maakuntatason puoluepoliittiset politrukit eivät yllä naapurin rajaa kauemmaksi katsantokannoissaan. Sehän nähtiin juuri erva-ratkaisussa. Esimerkiksi sopii Joensuun seudun kuntarajakiistat sote ym. palvelujen järjestämisessä. Pidettiin kiinni vallasta, jota nyt ei enää olekaan. Ainakaan kiistaksi asti.
*****
Ei heitetä kirvestä kaivoon. Katsitaan miten perusterveydenhoito esim. Tohmajärvelläkin tulee tulevaisuudessa järjestymään. Sillä sehän on ollut koko uudelleen järjestelyssä ydin. Erikoissairaanhoitoon tuskin kukaan on ollutkaan tyytymätön. NO, jotkut ehkä kustannuksiin.

Ei kommentteja: