sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Robotit siivoamaan ja ruohoa leikkamaan.


 

Konsultin ohjeilla syntyy säästöjä, kun siivoojat ja ruohon leikkaajat  saadaan raivattua kunnan palkkalistoilta. Tilalle hankitaan robotit.

Karjalaisen lehtijutun mukaan kunnanjohtaja Olli Riikonen näyttää pitävän robottien hankintaa jo varmana asiana, koska sanoo: "Varmasti joku koekappale 12000 euron  

Että sillä lailla kunnanjohtaja työllisyysasioita pistää kuntoon. On tainnut unohtua, millaisen määrän robotti tarvitsee huoltoporukkaa ja montako perässä juoksijaa, että vempele pysyy edes kunnan tontilla.

Entä sitten toinen säästökohde. Ostetaan kunnalle autoja ja otetaan koulukuljetukset kunnan hoidettaviksi. Mikähän älynvilaus tämä on. Ja kenen, konsultin vai itsensä kunnanjohtajan.

Autokuskejahan ei kunnalla ole. Se järjestyy suunnitelmissa niin, että otetaan porukkaa keittiöhommista, talonmiestöistä ja koulunkäyntiavustajista kuskikoulutukseen. Eli lisäkoulutus ei tuo kuin lisäkuluja, eikä kunnanhenkilökuntakaan tällä konstilla vähene, mutta sitä ei varmaan lasketa. Ja maksavathan autotkin ja niiden huolto ja kunnossapito. No, ei lasketa sitäkään.

Plussaksi kunnanjohtaja näkee Karjalaisen mukaan, että näin menetellen taataan ostopalveluksena hankitulle koulukuljetukselle kilpailua.

Mihin kunnanjohtaja perustaa koulukuljetusten kilpailutuksen puutteen tai vajavaisuuden? Ei taida tieto kaikelta osaltaan perustua todellisuuteen.

Taksit ovat kuljetuksen ammattilaisia myös koulukuljetuksissa. Heillä on tätä varten hankittu kalusto. Kilpailutuksesta ei ole puutetta. Taksit mieluummin näyttävät enemmän kilpailevan toisensa  hengiltä kuin muodostavan kartelleja kuntaa vastaan. Sopisiko esimerkiksi Kemien taksiasemaa. Nehän jo kilpailevat toisiaan vastaan.

Otan vielä yhden lauseenpätkän Karjalaisen jutusta jossa säästöjä sanotaan etsittävän. ...organisoimalla hallintoa ja lopettamalla puusepänverstas.

Yhtä viisas olisi lause ollut jos se olisi ollut muodossa; organisoidaan puusepänverstas ja lopetetaan hallintoa.

Tohmajärven kunta on ulkoistanut terveys- ja sotepalvelut. Työt virastolla ovat kiistatta vähentyneet. Vastaavaa muutosta johtaja ja päällikkötasolla ei ole tapahtunut. Ei myöskään teknillisen toimen osalla. Olisiko myös näitä asioita pohdittava.

Mielestäni tarkastelu ei tarvitsisi merkitä lopputilejä. Mutta työkuvan muutokset ja työ siirrot takaisin kunnanhoitoon olisivat todellista säästöä.  Osuuspankin kiinteistökeskuksen hoitamat kunnankiinteistöjen isännöinti voitaisiin siirtää teknillisentoiston hoidettavaksi tai ainakin kilpailuttaa isännöintitoimistojen kesken.

Ei kommentteja: