lauantai 9. maaliskuuta 2013

Mielipiteen vapaus

Onko aitoa mielipiteen vapautta? Aina silloin tällöin ajaudun sitä pohtimaan. Sanan vapautta en ole tarvinnut epäillä edes omalla kohdallani. Pysyvän ihmissuhteen kanssa keskustellessanikaan.
Mielipiteen vapaus on jotain suurempaa. Sellaista, jota aivot tuottavat, mutta jota ei jostain syystä ole viisasta työstää sanoiksi toisten luettavaksi tai kuultavaksi.
Jo lapsena saatetaan meille opettaa, ettei saa möläytellä kaikkea sitä mitä mielessä liikkuu. Tällä lienee tarkoitettu jotain itsesensuurin ja mielistelyn kaltaista olotilaa. Pitää harkita mitä sanoo kenellekin. Tämä oppi näyttää seuraavan varsinkin poliitikkoja läpi elämän. Ja muitakin henkilöitä, joita voidaan kutsua opportunisteiksi.
Syvintä opportunismia on kun ei sano mitään.
******
Yrittäessäni toteuttaa omalta osaltani mielipiteen vapautta, en mielestäni ole joutunut möläyttelemään asioita. Olen mielipiteineni tullut julkisuuteen pohdinnan jälkeen asioista, joita olen esim. kirjoituksissani pitänyt ajankohtaisina ja tärkeinä.
Monta kertaa olen joutunut miettimään ja muuttamaan mielipiteitäni. Olosuhteet ja kehitys yhteiskunnassa on mennyt siihen suuntaan, että entisillä mielipiteillä ei ole ollut mahdoillisuutta toteutua. Tai on tullut täysin uusia asioita, jotka ovat jyränneet vanhojen asioiden yli.
Jotkut sanovat tätä takin käännöksi. Sanokoot. Perustellut mielipiteen muuttamiset vievät asioita eteenpäin paremmin kuin jääräpäinen pysyminen vanhassa, joka on tullut mahdottomaksi toteuttaa.
******
Kuntarakenne uudistus on asia, jossa olen muuttanut mieltäni. Paluumuuttajana Tohmajärvelle tullessani yli kaksikymmentävuotta sitten olin itsenäisen kunnan innokas kannattaja.
Kymmenen vuotta sitten kannatin yhtä yhteistä kuntaa Keski-Karjalaan. Kirjoitin asian puolesta paljon juttujakin lehtiin. Aina niin innokkasti, ettei niitä aina katsottu lehdissä mielihyvällä.
Nuo edellä kerrotut ajat ovat olleet ja menneet. Yhteiskunta on edennyt tilanteeseen, jossa noilla ajatuksilla ja ratkaisuilla ei päästä puusta pitkälle.
Kannatan kuntaratkaisuissa leveämpiä hartioita, joita ei sitten muutaman ajan päästä tarvitse ryhtyä leventämään. Jokainen kunta tehköön itse ratkaisunsa. Tohmajärven kohdalta näyttäisi viisaimmalta liittyä Joensuuhun.
Perusteluja olisi ratkaisulle vaikka kuinka paljon. Jätän ne tällä kertaa tuonnemmaksi.
Tämän hetken tärkein asia tavalliselle kuntalaiselle on saada ensimmäiseksi uusi kuntarakenne voimaan ja heti perään sote.
Muu poliittinen hömpötys saa odottaa.    

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

no eipä noissa siun käännöksissä ole päässyt takki kulumaan. näyttää useimmalla poliitikolla ratkeavan hihat takista jo ensimmäisen kauden aikana. olisikos takkien tekijätkään enää entisenlaisia mestareita?!