keskiviikko 29. elokuuta 2012

Kuka vastaa sote-kaaoksesta Tohmajärvellä?

Varmistamattomista tietolähteistä Kiteeltä sain iltapäivällä viestin, ettei ministeriö hyväksy Tohmajärven kunnan eroa Helli-liikelaitoksesta.
Tätä se vielä puuttui. Ollaan tilanteessa itsenäisenä kuntana, jolla ei ole mitään mahdollisuutta toimia itsenäisesti, vaan kaikki sanellaan sote-palveluissa Kiteeltä ja nyt Helsingistäkin.
Asiaa seuranneille ministeriön päätös ei ole yllätys. Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen ja keskustapuolueen kunnanhallituksen ja valtuustonjäset ovat johdonmukaisesti toimineet tavalla, jolla ei ole mahdollisuutta päästä muuhun kuin tapahtuneeseen lopputulokseen. Mielestäni kaaokseen.
Keskustaa on kannattanut pikkusatelliitti kokoomus ja apulaiset. Demarit ovat olleet vuosikausia erossa päätöksistä, joilla on nähty huono loppu. Edellä olevan uskallan kirjoittaa siksi, että olen sen kirjoittanut tähänkin blogiin lähes 1000:ssa kirjoituksessa.
Demareiden nimissä ole kritisoinut tapahtumia, tehnyt vastaesityksiä ja oikasuvaatimuksia, valituksia ja kanteluita niin hallituksen, valtuuston kuin sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksissa muutamia satoja. Tietäen etukäteen ne nykyisillä poliittisilla voimasuhteilla turhiksi. Sosiaali- ja terveyspalvelut kuntalaisille ovat kuitenkin niin tärkeitä, etten valittuna luottamushenkilönä ole heittänyt kirvestä kaivoon.
Nyt kun kaaos, joka oli selvästi tulossa toteutuu, palkitsee "turhasta" työstä. Ei niin, että sanoisin: "Minä ja me se tiedettiin", vaan niin, että kuntalaiset havahtuisivat näkemään miten virkamiehet ja luottamushenkilöt veromarkkoja hoitavat.
Olen kuulemasta päästen saanut kuulla valtuustosalissa miten keskustalaiset kantavat vastuuta kuinka minäkin olen vain kiusankapula heidän päästöstensä edessä.
Ministeriön päätöksen jälkeen tarvitaan vastuun kantajia. Entisillä ei ole enään onnistumisen mahdollisuutta. Tarvitaan 180 asteen käännös. Sen tekoon on oiva aika tulevissa kuntavaaleissa. Edellytyksellä, että äänestäjät tahtovat sitä.
Hokemilla ja poikkoutumisilla laidasta laitaan ei enää päästä pälkähästä, joka on täysin omaa tekoa.

1 kommentti:

Matti Kosonen kirjoitti...

Minäkin kuulin samansuuntaisia viestejä eilisestä tilaisuudesta.
Taitaa Olli olla taas siinä tilanteessa, että veti tai työnsi niin pieleen menee.