sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Kapallisen kirppuja

on helpompi vahtia, kuin virkamiesten vaihtuvia mielipiteitä. Näin on ainakin Tohmajärvellä.
Kolme vuotta sitten vannottiin Hellin nimiin. Kuntaliitosta virkamiehet vastustivat kiivaasti. !0,5 milj. euron yhdistymisavustus ei ollut 2 milj. euron vuotuisten säästöjen rinnalla mitään. Kaksi milliä luvattiin joka kunnalle. Ja vuodessa. Joku taisi uskoa. Ainakin enemmistö valtuutetuista, koska tukivat Helliin menoa. Minä en uskonut. Eikä moni muukaan vähemmistöön jäänyt. Nyt tiedetään miten Helli-seikkailussa kävi.
Samat virkamiehet, kunnanjohtaja Olli Riikonen ensimmäisenä, ovat nyt ulkoistamassa Tohmajärven sosiaali- ja terveyspalveluja. Ainakin siltä näyttää kunnanhallituksen 4.5. kokouksen esityslistaa lukiessa. Jarrun voivat lyödä hankkeelle vain luottamushenkilöt.
Kun Helliä perustettiin käytettiin konsulttitoimistoja. Nyt on käytetty myös konsulttitoistoja. Niitä käytettiin myös Hellin toiminnan aikana. Surullisen kuuluisin tuloksin. Hommahan kaatui hyvästä ja kalliista konsultoinnista huolimatta. Lunnaita maksetaan vielä pitkän aikaa.
******
Kunnanhallituksen esityslistan luettuaan voi todeta, että Tohmajärven kunnanjohtajalta on sosiaali- ja terveystoimenhoito lipsahtanut täysin käsistä.
Hän näyttää uskovan kaiken sen minkä maksetut konsultit kertovat. Missä on se oma ammattitaito ja usko omaan asiantuntemukseen ja päätöksen tekoon.
Konsultit kertovat sen mikä heidän puoleltaan on yleensäkään kerrottavaa. Jos heidän ohjeensa eivät tepsi niin siitä ei sen enempää. Vastuu pitäisi jäädä omille virkamiehille, mutta näyttää luisuvan luottamusmiehille ja sitä kautta veronmaksajille.
Jos ja kun, niin kuin kunnanjohtaja Olli Riikonen esittää päätösehdotuksessaan, sosiaali- ja terveyspalvelut ulkoistetaan, astutaan nykytilanteessa ojasta suohautaan.
Mitä järkeä on tehdä ulkoistamissopimuksia neljäksi vuodeksi, kun hallitus on selvästi ilmaissut kantansa miten se tahtoo muuttaa terveyspalveluja. Lakihan on parhaillaan muotoutumassa ja kiisteltävänä eduskunnassa.
Jos kerran on polkaissut paskaan, niin se on yleensä vahinko. Jos toisen kerran polkaisee ja vielä samaan läjään on tyhmä.
Tohmajärven juuri nyt on sopiva aika ottaa palvelut omana toimintana hoidettavaksi.
******
Helliltä siirtyvän henkilöstön on syytä lukea hallituksen esityslistan asia N:o 6:den perusteluosan toiseksi viimeinen kappale tavallista tarkemmin. Luulen tietäväni mitä siinä tarkoitetaan. Siinä lukee sanatarkasti:
Ulkoistamismallissa Hellistä siirtyvä henkilöstö siirtyy Tohmajärven kunnan henkilöstöksi säilyttäen kunnallisen palvelusuhteen, mutta siirtyy työlomajärjestelyn turvin palveluiden tuottamisesta vastaavan yrityksen palvelukseen. Kunnan palvelukseen tulevan henkilöstön rekrytointi on käynnistettävä välittömästi sen jälkeen, kun tiedetään tarkasti kunnan omana tuotantona hoidettavat tehtävät. 
Siinäpä se. Kysykää virkamiehiltä tai luottamushenkilöiltä mitä teksti todella tarkoittaa kenellekin.  

Ei kommentteja: