maanantai 11. kesäkuuta 2012

Keskusta hegemonia jatkuu Tohmajärvellä

Keskustan tuki kunnanjohtaja Olli Riikosen päätösehdotukselle ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelut jatkui voimakkaana valtuuston kokouksessa. Perusteluja ei juuri kannatukselle esitetty. Näytti siltä kun keskusta ei edes vikise, kun kunnanjohtaja vie porukkaansa kuin pässejä narusta. Äänin 17 - 10 valtuusto päätti ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelut. 
Demareilla oli vastaesityksenä ensin siirtää asia takaisin kunnanhallituksen valmisteltavaksi. Kustannuslaskelmat puuttuivat ulkoistamisesityksestä, eikä omana toimena hoidettavaa vaihtoehtoa oltu käsitelty mitenkään. Saati, että niitä olisi vertailtu keskenään. Siirtoesitys hävisi äänestyksessä äänin 17 - 10. 
Molemmissa demareiden vastaesityksissä Marketta Sairanen keskustasta ja Vilja Laurila Kokoomuksesta äänestivät demareiden esityksien puolesta. 

Kaikkiaan ulkoistamispykälän käsittelyssä käytettiin yhteensä 38 puheenvuoroa. Demarit koettivat saada asiapohjaista keskustelua vaihtoehdoista käyntiin vaan huonolla menestyksellä.
Keskusta tyytyi yleistyksiin ja vetosipa nuori valtuutettu useamman kerran Suomen hallituksen ja Jyrki Kataisen toimiin. Minut nimeltä mainiten olisi pitänyt vastata hallituksen toimista, jotka eivät mitenkään liittyneet ulkoistamisasiaan.
Valtuutettu Juha Varonen puheenvuorossaan kertoi ensimmäiseksi kannattavansa ulkoistusta tässä asiassa ja laajemminkin. En tiedä mitä hän lie tarkoittanut, kun sanoi sitten, ettei asiaa ole valmisteltu valtuuston päätöksen mukaisesti ja siten perusteet päätökselle ovat vajavaiset. Ryhmäpäätöskö oli takana, joka sitoi laajemman arvostelun.
Valtuutettu Jukka Haaranen kysyi mikä on Hellistä palaavien työsuhdeturva ensin kunnassa ja sitten ulkoistettuna.
Olli Riikonen vastasi niin pyöreästi, että katsoin sanoa asiaan oman näkemykseni.
Yhteistoimintasopimuksella on sovittu, että Hellistä palaavat Tohmajärven kunnan palveluksessa olleet  entisiin tehtäviinsä kunnassa ns. vanhoina työntekijöinä entisin ehdoin. Jos heistä jotkut siirtyvät  tai yleensä pääsevät töihin yksityiseen palvelujen tuottajaan menevät he sinne uusina työntekijöinä. Niillä työehdoilla, joita kyseinen firma noudattaa. Kuntatyönantajan edut he menettävät. Tämä aiheuttanee pohdintaa ja ammattijärjestöjen mukaan tuloa työoloja järjestettäessä.
Valtuutettu Otto Saikkosen mukaan hän on kummastellut asiasta käytävää keskustelua. Hän sanoi asiaa naurettavaksi. Saikkosen mielestä kunnanvaltuutettujen on asetuttava työnantajan asemaan ja katsottava asioita siltä kannalta.
Astetta pitemmälle henkilökunnan asemasta ja työehdoista meni puheenvuorossaan valtuutettu Teuvo Karjalainen. Hänen mielestään henkilökunta voidaan sanoa irti. Kun ei ole työtä. Ja sillä selvä.
Edellä kerrotun perusteella voi päätellä, että nyt se vasta kylmä kyyti alkaa. Niin kuntalaisille kuin Hellistä palaaville. Valtuutettu Antero Nenonen joka aina monisanaisesti esittää viisikon näkemykset toi mahdollisuuden, että mennään vielä takaisin Kiteen sosiaali- ja terveyspalveluihin. Mikä vatkaus ja vemputus onkaan esissä, jos Nenosen näkemykset pääsevät toteutumaan.

Tehty päätös tietää sitä, että keskusta on ottanut haltuunsa ja vastuulleen Tohmajärven sosiaali- ja terveyspalvelujen hoitamisen.
Demareiden ääntä ja näkemyksiä ei ole kuultu tässä asiassa eikä muutenkaan valtuustokauden aikana.
Demareiden jättämä eriävä mielipide vapauttaa heidät osallistumasta ulkoistamispäätöksen toteutukseen.

Yritän liittää tähän loppuun kokouksessa käyttämäni puheenvuoron. 

 
Veijo Tuunasen puheen vuoro Tohmajärven kunnanvaltuuston kokouksen 11.06.2012., sen 3:teen kohtaan.

Kun lähdetään heikoille jäille ja upotaan, pyritään pelastautumaan yleensä palaamalla lähtörannalle. Tällainen pelastautuminen pohjautuu elämän aikana saatuun kokemukseen.
Ei yltiöpäisesti lähdetä jatkamaan matkaa kohti edessä olevaa tuntematonta, yleensä vieläkin heikompia jäitä kohti.
Kun pelastaudutaan lähtörannalle, kannattaa miettiä miten jatketaan matkaa.  Sanotaan, viisas oppii virheestä, tyhmä tekee virheen uudelleen.

Edellä olevat kansanviisaudet sopivat Helli-seikkailuun ja nyt päätösehdotukseen, jossa ulkoistettaisiin samalla tavalla, jossa Helli-liikelaitos epäonnistui sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajana.
Kun Helliin liityttiin luvattiin vuosittaiset miljoona säästöt. Tuli miljoona lisäkulut ja palvelujen heikentyminen. Tämä on koettua elämää.
Helliin liityttäessä käytettiin ulkopuolisia konsultteja. Niitä on käytetty myös nyt, kun kunnanjohtaja esittää sote-palvelujen ulkoistamista. Esitysten taustalla ovat samat tahot, jotka johtivat palvelut ja kuntatalouden kaaoksen partaalle. Voiko heihin luottaa? Mielestäni ei.
Näyttää siltä, että ulkoistamalla palvelut ollaan menossa ojasta allikkoon. Valtuutetuille, jotka vastuun päätöksistä kantavat, ei ole annettu minkäänlaisia laskennelmia yksityistämisen kustannuksista. Puhumattakaan, että niitä olisi vertailtu hintaan, joka omana tuotantona palvelut maksaisivat.
Kuntalaki määrää kunnalle vastuun lakisääteisten palvelujen tuottamisesta. Siihen ei tarvita kuin kunta ja henkilöt, jotka käytännön työn suorittavat. On jotenkin järjen vastaista uskotella, että lisäporras välissä toisi tehokkuutta tai kustannussäästöjä. Varsinkaan nyt kun kuulee muualla Suomessa pyrittävän eroon pörssiyhtiöiden palveluista.

Päätöksiä voidaan tehdä juridisin perustein tai puoluepoliittisia päämääriä tavoitellen. Kunnallisia päätöksiä tehdessä pitäisi muistaa kuntalaiset ja vahva moraali. (moraali=yksilöiden ja ryhmien hyvät tavat.)
Mikäli sote-palvelujen yksityistäminen jatkuu pörssiyhtiöiden tuottamiksi, on pelättävissä, että terveys- ja vanhuspalvelut palaavat aikaan, jossa kaikki mitataan vain rahassa. Onko edessä paluu huutolaisaikaan ja huutokauppoihin?
Henkilökohtaisesti en voi olla tukemassa tällaista kehitystä, jota ulkoistaminen tässä tapauksessa tarkoittaa.

2 kommenttia:

Johora kirjoitti...

Kiitoksia vaan Tuunanen. Selitit asian jälleen niin että tavan meikäläinenkin ymmärtää. Tolkutonto tuo Ollin touhu. Eikö se poikaparka oppi mitään pitää uudelleen hypätä samaan avantoon. Ja täydellistä oman henkilökunnan aliarviointia, ei minkäänlaista luottamusta omaan kunnan koukkueeseen. Eipä taida edes tietää miten osaavaa kunnan ja tarveyskeskuksen porukka on, jos vain antaisi näille oikeuden toimia. Vetäytyisi vaikka ansaitulle virkavapaalle/pakkolomalle vuodeksi pariksi, että saataisiin asiat kuntoon. Johora.

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Tohmajärven kunta jatkaa kohti loppuaan kunnanjohtajansa ohjauksessa nykyisillä poliittisilla voimasuhteilla. Suunnan voi muuttaa vain kuntavaaleilla. Vastuuta ei näytä löytyvän valtuutetuilta, katsotaan löytyykö tahtoa muutokseen kuntalaisilta. Lopullinen valta on veronmaksajilla.