torstai 10. toukokuuta 2012

Sen äitienpäivän muistan

Lienee ollut joskus 80-luvulla. Olimme velipojan kanssa sivutoimisia talonmiehiä naapuritaloissa Helsingissä. Aurinko porotti lämpimasti kun nostelimme Suomen lippuja äitienpäivän kunniaksi. Lippu siihen aikaan nostettiin minuuttitarkasti aamulla klo 8,00 ja laskettiin illalla klo 21,00.
Hommat hoidettuamme jäimme tarinoimaan tikapuihin nojaillen. Silloin se välähti. Lähdetään tervehtimään äitiä Tohmajärvelle. Minulla oli Mini ja aikaa olisi käytettävissä lipun laskuun mennessä13 tuntia. Siitä tosin menisi matkoihin n. 12 tuntia. Vierailuun jäisi ehkä rapia tunti.
Äkkiä autoon ja kohti Tohmajärveä.
*******
Mahtoi se olla äidille yllätys, kun pojat Hesasta pölähtivät päiväkahville. Yllätys oli varmasti myös se, kun ilmoitimme lähtevämme takaisin tunnin päästä.
Äitien päivän tarkoitus tuli sillä kertaa hoidettua mielestäni viimeisen päälle. Ei meillä korttia tai kukkia ollut. Tuskin muitakaan juhlaan liittyä puheita tai kiitoksia tuli sanottua. Olimme äitienpäivänä tapaamassa äitiä. Uskon tapahtuman tyydyttäneen myös äidin päivälle asettamia tavoitteita. Pojat muistivat omalla tavallaan äitiään.
Ehdimme ajoissa lipun laskuun. Hommat tuli hoidettua ja äitiä muistettua.
*******
Kävin eilen hautausmaalla. Siellä näytti kaikki olevan hyvin. Tulevana sunnuntaina monet muistavat edesmenneitä äitejään. Monen laisin ajatuksin. Useimman haudoilla kävijän ajatukset sisältävät kiitoksen. Ehkä ikävänkin, kun ei äidin eläessä tullut sanottua äidille kiitoksen sanoja. Mielessähän ne olivat monta kertaa.
Minusta tuntuu, ettei äiti kiitoksista piittaa. Vaikka nekin ovat hyvään tapaan kuuluvia. Tuskin kortit ja kukatkaan, vaikka ne jäisivät saamatta, masentaisivat äitiä. Hän jaksaa odottaa aina seuraaviin äitien päiviin. Jospa sitten lapset muistaisivat.
Odotus saattaa joskus katketa. Jos niin käy, jää lapselle paha mieli. Olipa lapsen ikä mikä hyvänsä. Miksi en sanonut niin ja miksi sanoin niin? Tai vaikenin.
*******
Muistakaa lapset äitejänne. Äiti on se ainoa ihminen, joka elää lapensa rinnalla läpi elämänsä. Hän kannustaa ja toivoo aina lapselleen kaikkea hyvää. Silloinkin kun muut eivät sitä tee.
Ei kukat ja kortit ole välttämättömiä. Muistaminen ja pari hyvää sanaa riittävät äidille. Sillä sellainen hän on. Hän on äiti.
HYVÄÄ  ÄITIENPÄIVÄÄ !

Ei kommentteja: