maanantai 10. lokakuuta 2011

Viisaskin tekee virheen, tyhmä toistaa

Ihmisten kanssa keskustellessä joutuu vastaamaan kirjoituksistaan. Mistä johtunee se, että keskustelut useimmiten ohjautuvat sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tai paremminkin niiden puutteeseen.
Uudeksi asiaksi on noussut, mitä Hellin jälkeen. Hellin myöntävät kelvottomaksi nykyisin jo useimmat. Yleisesti, ainakin virka- ja luottamushenkilöiden, tiedossa on hallituksen puolelta tulevat ohjaukset. Pykimys näyttää olevan kuntaliitoksiin. Niinhän se oli Paras-lainkin aikaan, vaikka sitä tahdottiin peittää Yhteistoiminta-alueilla.
******
Ihmiset näyttävät ihmettelevän, miksi nykyisessä tilanteessa kuitenkin Keski-Karjalaan ollaan kokoamassa uutta Yhteistoiminta-aluetta kolmen kunnan, Kesälahden, Kiteen ja Tohmajärven kesken. Kysytään eikö ole malttia odottaa mitä ministeri Virkkunen on Keski-Karjalan kohdalle suunnitellut.
Kun en näe uudessa yrityksessä mitään järkeä, niin parempi on, että epätietoiset kysyvät sitä suoraan Tohmajärven kunanjohtaja Olli Riikoselta. Hän on tämän uuden kolmijalka Hellin innokas synnyttäjä. Sama henkilö, joka oli epäonnistuneen Hellin priimusmottoori.
******
Ainoa porukka, joka on selvästi irtisanoutunut tästä uudesta vouhotuksesta, jolla annettaisiin sosiaali- ja terveyspalvelut Kiteen kaupungin hoidettavaksi, ovat Tohmajärven kunnanvaltuuston demarit.
Heillä on valtuustoaloite erota Helli-liikelaitoksesta ja ottaa sosiaali- ja terveyspalvelut siksi aikaa oman kunnanhoidettavaksi, kunnes tulee tarkempaa ohjeistusta valtiovallan taholta.
Selvästi on tullut esiin, ettei demareiden aloite miellytä kunnanjohtaja Olli Riikosta. Se näkyy hiljaa etenevänä käsittelynä kuntabyrokratiassa. Aloitteessa mainitaan irtaantumispäiväksi ensi vuoden vaihde. Siihen ei kunnanjohtajan aikataulun mukaa ehditä. Aloite tehtiin jo kesällä. Sitä vastoin kolmenkunnan ja kunnanjohtajan vetämä yhteistoiminta-alue ja palvelut ehditään kasata helposti tämän vuoden puolella ja saada myös käyttöön. Haiskahtaa tarkoitushakuiselta.
******
Olipa tuo niin tai näin. Valtuutetut päättävät mitä kyseisille lakisääteisille palveluille tehdään. Annetaanko ne taas kerran pois tohmajärveläisten valtuutettujen käsistä. Jos annetaan niin tämän päätöksen jälkeen niiden saaminen omiin käsiin voi tulla jo mahdottomaksi.
Toinen epäilyttävä seikka on Kiteen kaupungin huono taloudellinen tilanne. Jo ennen kuin kyseistä palvelujen siirtoa on edes päätetty, on Kiteen kaupunginhallitus säästösuunnitelmissaan julkisuuteen saattanut siirtävänsä lääkäri- ja sairaalapalvelut Kiteelle. Saman ilosanoman on Karjalaisen sivuilla ilmoittanut myös Helli-liikelaitoksen johtaja Airi Turunen.
******
Mitä nämä palvelusiirrot tietävät tohmajärveläisille?
Ensiksikin sitä, että juuri Tohmajärven saneeratusta terveyskeskuksesta toiminta siirretään Kiteen heikkokuntoiseen ja remonttia tarvitsevaan rakennukseen.
Lääkäripalveluja tarvitsevat tohmajärveläiset matkaavat omalla kustannuksellaan Kiteelle lääkärin vastaanotolle.
Samoin vuodeosastolla asuvat siirretään Kiteelle. Terveiden vierailut ohjautuvat itsestään Kiteelle.
Edellä olevasta johtuen on enemmän kuin mahdollista apteekkipalvelujen surkastumista ja pitemmällä aikavälillä loppumista Kemiestä.
Kaikella yllä olevan toteutumisella on vahva vaikutus myös muihin kauppapalveluihin. Ne tulevat surkastumaan, kun samalla terveyskeskusreissulla suoritetaan ostoksia Kiteeltä.
*******
Loppuun ihmettelen miten myönteisesti kiteeläiset ja kesälahtelaiset demarit suhtautuvat uuteen Yhteistoiminta-alueeseen ja sen mukana "uuteen helliin".
Molemmilla taitaa olla ketun häntä kainalossa.
Kesälahden tavoitteet ymmärrän. He etsivät kuumeisesti miten palvelunsa järjestävät. Itsellä heillä ei etaida enää olla kuin innostus. Etsitään ratkaisua Savonlinnasta. Esiteään kuntaliitosta Kiteen kanssa ja nyt uutta kolmijalkaa. Taustalla on ministeriön selvittäjät.
Kitee lienee eniten lirissä niin taloutensa kuin palvelupaikkojenkin suhteen. Investoida pitäisi. Mutta kun ei ole rahaa. Näyttää ketunhännän takana olevan toive, että tohmajärveläisiä tarvittaisiin maksumiehiksi. Uudella suunnitelmalla tohmajärveläisistä tulisi vieläpä äänettömiä yhtiökumppaneita.
Satakertaa parempana kuntaliitosta pidän vaikka Takatölöviön kanssa, kuin perustaa yhteistoiminta-alue, jolla ei ole tulevaisuutta ei ikää muutamaa kuukautta enempää.
Tämän tulevat tohmajärveläiset tavalliset kuntalaiset näyttämään viimeistää seuraavissa kuntavaaleissa.
Voi jos tämän ymmärtäisivät tohmajärveläiset valtuutetut. Ja ennen kaikkea kunnanjohtaja.

Ei kommentteja: