maanantai 24. lokakuuta 2011

Ei naurata

Eilinen Tohmajärven kunnanvaltuuston kokous oli oiva esimerkki siitä miten työjärjestyksin ja hallintosäännöin ohjelmoitu kokous muuttuu farssiksi, kun kumpaistakaan ei haluta tai osata noudattaa.

Valtuuston kokouksen johtaminen kuuluu puheenjohtajakorokkeella istuville. Nyt siellä istuivat kunnanjohtaja Olli Riikonen, Hallinto- ja talousjohtaja Matti Ikonen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Leena Väistö ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matti Majoinen.

Farssin ydin pohjautuu SDP:n valtuustoryhmän 6.6.2011 tekemään aloitteeseen, jossa ryhmä esittää Tohmajärven kunnan eroamista Helli - liikelaitoksesta. Aloitetta on vitkuteltu, eikä ole saatettu valtuuston päätettäväksi. Edellisessä valtuuston kokouksessa asia siirrettiin mielestäni selvin perustein seuraavaan valtuuston kokoukseen. Nyt asia ei ollut esityslistalla.

Miksi näin? Syy saattaa löytyä kunnanjohtaja Olli Riikosen toimista. Hän on aloitteen teon jälkeen ryhtynyt ajamaan Keski-Karjalaan kolmen kunnan yhteistoiminta-aluetta. Hän on valmistellut tälle jopa yhteistoimintasopimusta. Samaan aikaan hän on ilmoittanut ministeriöön, että Keski-Karjalaan rakennetaan vuoteen 2012 mennessä neljän kunnan yhteistoiminta-alue, jossa on mukana myös Rääkkylä. Ilmoitettu tavoite ja käytännön työssä on ilmeinen ristiriita.

******

Demarit näkivät ehdotuksensa poisjäännin tarkoituksen mukaisuus asiana, ja tekivät valtuuston alussa kirjallisen kyselyn aloitteestaan ja vaativat aloitteensa ottamista käsittelyyn tässä kokouksessa.

Nyt lienee ollut päättäjien mielestä jo kysymys draamasta. Yleisölehterille puheenjohtajakorokkeen tapahtumat näyttivät farssilta.

Syntyi pitkä hiljaisuus, sitten supinaa ja alkoi selittely. Selittelijät päättyivät tulkintaan. Omaan tulkintaansa, miksi aloite ei ole listalla ja miksi sitä ei oteta nyt käsittelyyn.

Päävastuu kokouksen kulusta oli puheenjohtaja Matti Majoisella. Hän sanoi tulkitsevansa asian niin, ettei demareiden aloitetta oteta tämän kokouksen käsiteltäväksi. Mielestäni puheenjohtaja Matti Majoinen ylitti rutkasti toimivaltansa. Puheenjohtajan ensimmäinen tehtävä on noudattaa toimissaan valtuuston työjärjestystä eikä ryhtyä rakentaa omaa tulkintaansa siitä.

Merkille pantavaa oli, ettei keskustan valtuutettujen piiristä pyydetty tähän asiaan yhtään puheenvuoroa. Lukuun ottamatta yhtä. Valtuutettu Matti Kuittinen puheenvuorossaan kysyi eikö asiasta pitäisi äänestää.

Valtuutettu Matti Kuittinen oli kysymyksessään oikeassa. Sitä vastoin puheenjohtajakorokkeella istuvilla kaikilla oli mopo karannut käsistä.

Perusteluksi riittää Tohmajärven kunnanvaltuuston työjärjestyksen 20 § Ehdotukset.

Otan siitä esiin vain yhden lauseen: ”Pohjaehdotus ja ryhmäpuheenvuorossa tehty ehdotus otetaan kuitenkin äänestettäväksi, vaikka niitä ei olisi kannatettu.”

Jos johtosääntöjä ja työjärjestyksiä ei haluta kunnioittaa, niin kuin Tohmajärvellä nykyään näytetään tehtävän, ollaan kanssakäymisissä mielivallan kanssa, josta ei hyvää seuraa. Sehän halveksii demokratiaa.

Ei kommentteja: