maanantai 17. lokakuuta 2011

Nyt ovat kovat piipussa


Edessä ovat kovat ajat. Valtio koettaa saada menojaan kuriin. Se tietää vääjäämättä supistuksia valtiolta tuleviin euroihin. Sanottakoon niitä sitten valtion osuuksiksi tai tukiaisiksi. Kunnan ja kuntalaisten on ne hyväksyttävä tosiasioina.

Tohmajärvellä supistuksista huolimatta on elettävä. On mukauduttava. Ja onhan täällä mukauduttu ennenkin. On menetetty turvepehkutehdas, saha, tiilitehdas ja asukkaista puolet. Parku ja valitus olivat menetyksistä kovat. Kuitenkin menetysten jälkeen on kuntalaisten elin- ja palvelutaso nousseet. On eletty yltäkylläisyydessä. Tosin ylivarojemme. Siitä on koko valtakunnassa kysymys. Miksikäs ei sitten Tohmajärvellä.

Läpi koko Tohmajärven historian ovat omat kuntalaiset itse olleet kunnan peräsimessä. Omat luottamushenkilöt ovat sanoneet mitä tehdään ja mitä jätetään tekemättä. Virheitäkin on tehty, mutta on osattu myös korjata ne. Nyt eletään elämän vaihetta osaavatko kunnan luottamushenkilöt korjata virheensä.

*******

Tohmajärvi on viime vuosiin saakka ollut hyvä asumiskunta. Palvelut ovat pelanneet niin sosiaali- kuin terveyspalvelujenkin osalta. Molempien palvelujen osalta ovat rakennukset erinomaisessa kunnossa.

Voi ilman kehua sanoa Tohmajärven olevan vahva juuri palvelujen lähituottajana. Se on voimatekijä, joka viime vuonna sai asukasluvun lievään nousuun.

Helli-liikelaitos seikkailu vei Tohmajärven sosiaali- ja terveyspalvelut kuilun partaalle. Enää ei ole takeita edes päiväaikaisesta lääkäripalveluista omassa juuri kunnostetussa terveyskeskuksessa. Se on vaikeuttanut myös vuodeoaston palveluja ja vähentänyt vuodepaikkoja sovitusta määrästä. Kaikesta edellä tapahtuneesta huolimatta Hellin kustannukset kunnalle ylittyvät jo parimiljoonaa euroa.

*******

Mutta niinhän se on, että kun lunta tulee tupaan niin sitä tulee lisää.

Helli on kuopattavassa kunnossa. Se luulisi tietävän jotain hyvää tulevaisuudessa. Nyt ollaan kuitenkin menossa ojasta allikkoon. Sosiaali- ja terveyspalveluja ollaan antamassa Kiteen kaupungin hoidettavaksi.

Jos kunnanvaltuutetut antavat sen tapahtua, on enemmän kuin toden näköistä, että Tohmajärven terveyskeskus ajetaan palveluistaan alas. Se on kirjattu Kiteen kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaan. Lisäksi sen on ilmaissut Hellin johtaja Karjalaisen sivuilla.

En viitsi tässä osoittaa missä on tällaisen idean alku ja juuri. Sanon vain, että virkamiespuolella ovat sysit ja sepät.

Valta on kuitenkin valtuutetuilla. He valtuustossa päättävät ottaako kunta itse hoidettavakseen sosiaali- ja terveyspalvelut siksi aikaa kunnes valtiovalta on esittänyt omat tavoitteensa palvelujen järjestämisestä.

Luotan terveeseen maatiaisjärkeen. Entiset kunnan luottamus- ja virkahenkilöt loivat ja rakensivat hyvät palvelut omaan kuntaan. Olisi surullista jos nykyiset vastuunkantajat antaisivat palvelut pois omalta paikkakunnalta vapaaehtoisesti omilla päätöksillään.

Ei kommentteja: