maanantai 21. heinäkuuta 2008

Missä Kiteen demarit?

Kysymys on aiheellinen ja ajankohtainen. Keski-Karjalan demarit ja muutama muu huolta kantava kokoontuivat palaveriin pohtimaan yhteistä tulevaisuutta, jos sote-himmeli jää ohjaamaan terveys- ja vanhuspalveluja sellaisena joksi se nyt on käännetty.
Tilaisuus oli siinä mielessä epävirallinen, ettei siinä tehty päätöksiä eikä julkilausumia. Keskusteltiin mitä pitäisi tehdä ja kuulosteltiin toistensa mielipiteitä. Päällimmäiseksi mielikuvaksi jäi, ettei kukaan hurrannut soten puolesta.
Nähtiin liikelaitos epädemokraattisena järjestelmänä nimenomaan kansanvaltaiseen järjestelmään. Demarit ja kaikki muutkin, jotka eivät vanhusten ja sairaiden hoitoa tahdo markkinatalouden armoille, lienevät tästä yhtä mieltä.
Käydystä keskustelusta tuli selväksi, että valtuustojen sote-päätöksestä tultaneen valittamaan. Valittaako siitä ryhmät vai yksityiset henkilöt, lienee lopputuloksen kannalta saman tekevää. Valituksia hallinto-oikeuteen luulen lähtevän ainakin kolmesta kunnasta.
* * *
Mutta missä olivat Kiteen demarit? Olisin uskonut, että heillä ei ainakaan allekirjoittanutta kohtaan, enempää kuin Tohmajärven kunnanvaltuuston demariryhmääkään kohtaan pitäisi olla mitään hampaan kolossa. On yritetty tehdä aloitetta, jos jonkin laista. Voi sanoa, että lähes suoraan Kiteen laariin.
Kohtuullista olisi ollut tulla mukaan yhteiseen palaveriin. Tai ainakin ilmoittaa, ettei heitä tämän kaltainen yhteistoiminta kiinnosta.
Eikö Kiteen demareita kiinnosta edes puolustaa YT-lakia. Sote-sopimushan loukkaa lakia jättämällä yt-käsittelyn tylysti sivuun. Eikö kiteeläisiä demareita kiinnosta puolustaa työntekijöiden asema sen vertaa, että vaatisivat edes valituksen kautta henkilökuntien ja työntekijöiden edustajat kuultaviksi eniten heitä koskevassa asiassa.
Kun muistan millaista käden vääntöä YT-laista aikoinaan ammattiyhdistys kävi työnantajan kanssa ja olihan siinä mukana demarit puolueena, en tahdo millään saada kuvaan mukaan sitä, millä perusteella Kiteen demarit sivuuttavat nyt lain puolustamisen ja yhteistyön niiden kanssa, jotka eivät tahdo alistua liikelaitosvaihtoehtoon ja yt-lain aliarvostamiseen.
Minä vaan kysyn ja ihmettelen. Odotellaan nyt. Kiteeläisillä saattaa olla hihassaan, vaikka millainen jytky juttu tavallisen kansalaisen puolesta puhumiseksi.
Voisivat ilmoittaa sen muillekin. Hiljaisuus on vetäytymistä omista mielipiteistä ja vastuusta.

1 kommentti:

bloggit kirjoitti...

Sotea on siis rakennettu jo useilla sadoilla tuhansilla euroilla, ja mitä on konkreettisesti saatu KUNTALAISTEN hyväksi aikaan? Ei mitään jos ei joku pidä muutamaa netissä julkaistua diasarjaa sos. tai terveyspalveluna...

Mikäli Kiteen demarit ja muut paikallispoliitikot eivät tule järkiinsä, niin mitähän se mahtaa olla, mitä keskikarjalaisilla kunnan palveluja tarvitsevilla on edessä?
Ehkäpä tällaista? Ks. linkki http://www.youtube.com/watch?v=m22Skz7rWnA