tiistai 2. toukokuuta 2023

On sitä sählätty ennenkin

30.8.2011.

Eikö valtuutettuja ja kunnanhallituksen jäseniä informoida?

Eilisessä Tohmajärven kunnanvaltuuston kokouksessa oli asia N:o 5, otsikolla ”Keski-Karjalan sote-neuvottelujen muistio 22.06.2011”

Valmistelijaksi oli merkitty kunnanjohtaja ja päätösehdotus oli tiedoksi kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle.

Allekirjoittanut ihmetteli ”neuvottelijoiden” kokoonpanoa. Ketä olivat neuvottelijat ja sitä miksi ei tässä vaiheessa käytetä voimassa olevaa Seutusopimusta, seutuvaliokuntaa ja seutuvaltuustoa, Nehän olivat kaikki keskeisiä, kun Helliä rakennettiin. Lisäksi niiden pitäisi olla demokraattisesti valittuja.

Ihmettelin myös miksi pykälä nyt oli valtuuston esityslistalla, kun se oli auttamattoman myöhässä. Tiesin samojen neuvottelijoiden pitäneen kokouksiaan mainitun päivän jälkeenkin.

Myöhemmistä kokouksista oli tiedotettu näyttävästi julkisuuteen aina radiota myöten. Niissä annettiin ymmärtää, että Helli lopetetaan. Kuitenkaan sellaista päätöstä ei ymmärtääkseni ole tehty yhdessäkään kunnassa.

Tohmajärvellä on nykyisen kunnanjohtajan virkakauden aikana riittänyt ihmettelemistä.

Asiakohdassa 6 oli kunnanjohtajan tekemä päätösehdotus: ”Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Tohmajärven kunta täyttää kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain velvoitteet muodostamalla sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminta-alueen 1.1.2013 alkaen Kiteen kaupungin sekä Kesälahden ja Rääkkylän kunnan

kanssa. Asiasta valmistellaan kuntien välinen yhteistoimintasopimus, joka tuodaan valtuuston päätettäväksi vuoden 2012 aikana.”

Tällaisella päätöksellä lähetetään vastaus valtiovarainministeriöön Tohmajärven terveys- ja sosiaalipalvelujen nykytilasta.

Kysyn onko vastaus yhtä kuin tämän päivän totuus tilanteesta? Vastaan, ettei ei. Meillä on toiminut yhteistyöalue ja on voimassa edelleen. Heillä on Helli-liikelaitos ja sekin toimii tavallaan. Vastauksessa sanotaan, että näitä ryhdyttäisiin rakentamaan vasta nyt. Vastauksesta on unohtunut mainita, että Rääkkylä on lähtenyt Hellin palvelujen käytöstä. Ja sekin on unohtunut, että kunnat käyvät keskenään kiistaa Hallinto-oikeudessa. Jopa itsenäisen Rääkkylän vetäminen ilman heidän päätöksiään menee ainakin rääkkyläläisten hilseen yli.

Käsittelylistalla oli myös Demari-valtuustoryhmän aloite erota Helli-liikelaitoksesta. Se keskustan esityksestä siirrettiin. Perusteluina oli, ettei asiaa ja sen vaikutuksia ehditä kiireen syksyn takia kaikkia selvittää.

*****

Sitten varsinaiseen asiaan.

Kunnanjohtaja Olli Riikonen, eivätkä muutkaan neuvotteluihin osallistuneet tiedottaneet valtuutetuille, että uusi Yhteistoimintasopimus kolmen kunnan kesken valmistellaan ja päätetään tänä syksynä ja saatetaan voimaan 1.1.2012. ( Tämä jäi mainitsematta myös ministeriölle)

Uusi sopimus valmistellaan virkamiesten toimesta. Esitys viedään seutuvaliokunnan, neuvotteluryhmän, laajennetun seutuvaliokunnan kautta kuntien hallituksiin ja valtuustoihin. Päätökset tehdään marraskuun puoliväliin mennessä.

Että tämmöistä asiaa kunnanjohtaja Olli Riikonen valmistelee, mutta ei katso, että tästäkin olisi hyvä tiedottaa valtuutetuille. Onko kuntalaki tässäkin asiassa väärässä?

Samaan aikaan ja viimeksi tänään (30.8.2011) kuntaministeri Henna Virkkunen televisiossa ja radiossa sanoi, että Paras-laki vedetään pois ja annetaan uudet ohjeet sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä kuntiin.

Olisi kohtuullista kunnanjohtaja Olli Riikosen tiedottaa mihin lakiin vedoten hän nyt rakentaa kolmenkunnan yhteistoiminta-aluetta. Paras-laki, joka ennen oli kaikki kaikessa jo ennen aikojaan se sovi enää perustaksi.

Olli Riikosella on oltava tiedossa myös se, että Kiteen kaupunki on varannut Yhteistoiminta-alueensa kunnille ”säästöpäätökset”. Niissä sanotaan mm, että päiväaikainen lääkäripäivystys siirretään Kiteelle.

Se tietää sitä, että Tohmajärven terveyskeskuksessa ei ole lääkärinvastaanottoa eikä sairasosastoa. Ei pian tämän jälkeen apteekkiakaan.

Tämä kaikki toteutuu, ellei Tohmajärven kunnanvaltuutetut sitä estä. Vastuu on keskustan ja kokoomuksen valtuutetuilla.

Veijo Tuunanen.

 

Ei kommentteja: