torstai 3. maaliskuuta 2022

Putininkin aika on rajallinen

Kuka miekkaan tarttuu hän miekkaan hukkuu

Käytän mielelläni vanhoja sanontoja ja kansan viisauksia jutuissani. Se johtunee siitä, koska minulla ei ole koulupohjaista tietämystä eikä yhteisön antaa valtuutusta mielipiteilleni. Toisaalta tämän päivän tapahtumat osoittavat, ettei viisautta näytä löytyvän juuri mistään, kun vertaa siihen mitä Ukrainassa tapahtuu. Minun koulupohjainen tieto rajoittuu opettaja Öhsch:in sanaan Ukrainasta, että siellä on mustan mullan paksuus 6 metriä. Maa on siis viljavaa, mutta tuskin Putin sitä haluaa. Mitä hän haluaa? Mietitään sitä.

Kansan viisaus tämäkin, kun jaetaan ihmiset ryhmiin; varttihullu, puolihullu, hullu, pähkähullu ja Putin. Kansanomaisesti arvioituna Putin on tunteeton ja käytökseltään arvaamaton sekä arviointikyvyltään kykenemätön näkemään edes sitä mikä on parasta hänelle itselleen. Siis melko samat ominaisuudet kuin muillakin ns. normaaleilla ihmisillä. Päästäkseen asemaan, joka Putinilla nyt on, pitää hänellä olla jotain ominaisuuksia, joilla valtaan on päässyt ja joka erottaa hänet tavallisista ihmisistä. Hänet on luokiteltu patologiseksi valehtelijaksi. Eli valehtelu ei Putinin kohdalta olisi normaalia valehtelua, vaan sairaanomaista. Koska nyt menin alueelle, josta on tiedä, totean vain miksi venäläinen sairaanhoito ei ole hoitanut sairautta.

Putinin elämää näyttää ohjaavan järjetön vallan tavoittelu. Ja kiinnipitäminen siitä minkä hyppysiinsä on onnistunut saamaan. Aluksi siihen riitti naapurilasten lelut, nyt naapurivaltiot. Tunteettomana hän ei näe mitä pahaa hän toimillaan aiheuttaa muille. Miksi hänen lähellä olevat antavat kaiken tapahtuvan, sillä eiväthän he kaikki voi hyväksyä Putinin toimia? Vastaan tähän oman rajallisen tietämykseni pohjalta. Ihmisen suurista tuntemuksista yksi on pelko. Ihmiset pelkäävät kun Putin osoittaa kiväärillä. Jopa ydinaseella. Pelkääjät unohtavat, että suurin pelkuri on se joka uhkaa toisia. Tässä tapauksessa Putin itse. Muriseva koira ei pure. se pelkää mutta on arvaamaton.  Näyttää siltä, että Putinin peloista suurin on hänen näennäisen vallan menetyksensä. Oikeaa valtaa aseilla ei saa kuin väliaikaisesti. Sen verran Putinilla on järkeä tallella, että hän näkee suurimmaksi uhkaksi vallalleen demokratian. Ukrainassa hän näkee nitistettäväksi demokratian. Sen edestä saavat ukrainalaiset kärsiä ja kuolla sodassa demokratian puolesta. Jää vain kysymys; kenen joukoissa seisot sinä.

Suomessa eletään  suomalaiseen tapaan. Yksi elämän tapamme muodoista on, ettemme hötkyile. Kahotaan, kahotaan. Sillä voitetaan aikaa pohtimiseen ja järkevään päätöksentekoon. Joskus ollaan etuajassa, joskus myöhässä mutta useimmiten kohdallaan. Tämä pätee nyt keskustelun alla olevaan suhtautumiseen Natoon. Valtiojohtomme on hoitanut suhteemme puolustusliittoihin erinomaisesti. Maltilla ja parhaimmiksi valituilla vaihtoehdoilla. Tätä ei ele kiistäminen. Jälkiviisaita ja hätäilijöitä toki riittää, mutta vakavasti asiaan suhtautuvia ja maltillisia on Suomessa ylivoimainen enemmistö. Juuri tämä porukka pitää suomalaista yhteiskuntaa ja demokraattista järjestelmää pystyssä. Annetaan sille yhteinen tukemme.

 

Ei kommentteja: