keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

"...en kaipaa valtaa, loistoa...j.n.e.

Diktaattori pelkää eniten demokratiaa

Muistan tapahtuman kun anoppi ja appiukko tulivat Tohmajärveltä kylään Helsinkiin. Oli ruoka-aika ja tarjosimme heille matkan päätteeksi päivällistä. Anoppi ehätti vastaamaan: "Meillä ei ole nälkä". Toinen tapahtuma muistui mieleeni, kun kiukkuavaa lasta kaupassa yritti äitinsä saada rauhoittumaan. Lapsi oli nähnyt limpparipullon ja halusi saada juodakseen. Tähän äiti: "Sinulla ei ole jano". Kummassakaan tapauksessa ei ole kyse nälästä tai janosta. Kysymyksessä on valta ja vallankäyttö.

Hamasta lapsuudesta vanhuuden viimeisiin päiviin elämme vallankäytön piirissä. Lapsen kohdalla sitä sanotaan opettamiseksi. Hienommin mallioppimiseksi. Vanhuksen kohdalla miellämme vallankäytön kokemukseksi ja viisaudeksi. Vastustajat ja liberaalit vanhuuden höperyydeksi.

Onko oikeaa vallankäyttöä? Millaista se olisi? Ja millaista on huono vallankäyttö? Kysymyksiin voi etsiä vastauksia Venäjän tähän hetken tapahtumista ja eritoten Putinin toimista. Valta on ihmisen sisäänrakennettu harhainen huume olla merkittävämpi ja parempi kuin toiset. Valta ja vallankäyttö poikkeavat muista tuntemuksista, kuten nälästä, kylmyydestä tai kuumuudesta. Vallan halu ja täyttymys ei näytä koskaan tyydyttyvän ennen henkilön kuolemaa tai vallan poisottoa. Esimerkkejä löytyy kautta historian. Viimeisimmät Hitrel, Stalin ja nyt Putin. Heidän vallankäyttöön kuuluu alistaminen, valehtelu, viattomien kärsimys ja tappaminen. Heiltä kaikilta näyttävät puuttuvan tunteet ja looginen ajattelukyky.

Putin on näyttänyt teoillaan mikä hän on. Vain osa venäläisistä uskoo Putinin valheisiin. Kuitenkin he ovat hyvä esimerkki siitä mitä valheella saadaan aikaan pimittämällä totuus. Valheella on kuitenkin lyhyet jäljet. Miten pitkälle ne johtaa Putinia? Jos diktaattorilla on rajaton vallanhalu on hänellä yhtä suuri pelkotila menettää valtansa. Putin pelkää kuollakseen demokratiaa, jonka hän näki Ukrainassa kehittyvän. Ukrainassa kärsitään ja kuollaan demokraattisen elämänmuodon puolustajina. Siksi suomalaisten on autettava ja annettava kaikki tuki ukrainalaisille. Järkyttävät uutiskuvat Ukrainasta ovat tärkeitä näyttämään sodan todellisuus. Mielestäni vielä tärkeämpää on näyttää meille venäläistä elämän menoa ja uutisia. Kuka haluaa sellaista menoa Suomeen?

Suomessa keskustellaan Natosta ja sen antamasta turvatakuusta. Suomessa on länsimainen demokraattinen valtionhallinto, joka perustuu vapaisiin vaaleihin. Valituksi tulleilla kansanedustajilla, ministereillä ja presidentillä on velvollisuus toimia suomalaisten eduksi minkä parhaaksi katsovat. Heillä on tehtäviinsä saada paras mahdollinen tieto päätöstensä pohjaksi johon sisältyy myös vastuu päätöksestä. Erityisesti presidentille ja pääministerille on syytä antaa työrauha tehtäviensä hoitoon. On ollut ilo katsoa miten he julkisuudessakin ovat tehtäviään hoitaneet. Ei ole tarvinnut kärsiä myötähäpeästä missään seurassa, joista on tullut tietoa ja kuvia julkisuuteen.

Nato on ajanut ohi koronan, soten, sään lämpenemisen ja turpeen. Palataan niihin kun tärkeimmät asiat on ensin saatu hoidettua. Eikä ne vielä kaikki saata olla tässä.

 

Ei kommentteja: