torstai 20. tammikuuta 2022

Sotekaan ei synny itsestään

 

Ei moittimalla mitään saa

Tätä kirjoittaessani olen jo äänestänyt. Tiedän, ettei sairauksia hoideta äänestämällä, mutta vahva ohjaus terveys- ja vanhuusasioihin sillä on. Tiedän myös, että kaikkien asioiden hoitoon tarvitaan alan ammattiosaamista. Siksi annoin ääneni terveystiedon osaajalle huomioiden hänen poliittisen suuntautumisensa. Enhän osaamatonta voi kannattaa edes autoni korjaajaksi, saati vastuu tehtäviin sosiaalipalveluista.

Kuulun niihin ihmisiin, jotka ovat tyytyväisiä jo nykyisiin terveys- ja vanhuuspalveluihin. Tyytyväisyyteni johtunee niistä kokemuksista, joita on kertynyt vuosikymmenten aikana. Muistan tapahtuman 50-luvun puolesta välistä. Lunssa iski silloinkin kovasti. Olin taksiyrittäjä Tohmajärvellä, kun terveyssisar Siiri Iittiläinen tilasi kyydin Kutsuun, katsomaan perhettä, josta opettajan mukaan lapset olivat olleet pois koulusta jo pitkän aikaa. Ajettiin ensin parikymmentä kilometriä. Jätettiin auto ja käveltiin lumihangessa kilometri. Oli jo iltapimeä kun taloon tultiin. Perhe oli pimeässä tuvassa paikalla. Paljoa ei puhuttu. Lapset olivat olleet pois koulusta, mutta ainoa syy ei ollut lunssa. Myös huono sää ja puutteelliset talvivarusteet kuten kengät asettivat omat haittansa. Talossa ei ollut kuumemittaria. Terveyssisar antoi sen ja valtuutti minut opettamaan miten kuumetta mitataan. Mahdoton tehtävä minulle pimeässä tuvassa. Kotiin ajettaessa tuntui ruhtinaalliselta asua Kemiessä, jossa oli kunnanlääkäri. Historiasta tiedän, että kunnanlääkärijärjestelmä tuli tarpeeseen parantamaan ihmisten terveyttä ja siihenkin tarvittiin äänestämistä. Ei vähiten demareita.

Tiedän kokemuksesta, kunnes tiede toisin osoittaa, että ihmisen päähän sopii tietty määrä asioita. Toisilla enemmän kuin toisella, mutta jokaisella pääkopalla on määränsä. Kun mitta tulee täyteen lähtee ihminen laukalle tai vajoaa tyhjyyteen. Vaalikeskusteluja ja koronan hoitouutisia seuranneena ei voi välttyä tuntemukselta, että monet ovat laukalla karanneen mopon perässä. Vaalilupaukset ja pelottelut ovat karanneet poliittisilta päättäjiltäkin. Luvataan terveyskeskus joka kuntaan, yksityiset palvelut pelastavat terveyshoidon, bensan hinta pelastaa terveyspalvelut. Kun nykyiset palvelut moititaan uskotaan, että sillä tulee paremmat sijalle. Sehän tässä onkin suurin höpö. Nykyisissä palveluissa on parantamisen varaa. Ratkaisuksi on valittu hyvinvointialueet. Niissä on mahdollisuus, mutta ei ilman työtä ja luovia ratkaisuja. Ainoa käydyissä TV-keskusteluissa on ollut Sanna Marin, joka on korostanut onnistumisen mahdollisuutta. Se osoittaa, että hän ei ole menettänyt uskoaan paremmasta tulevaisuudesta. Ei hänkään yksin ilman tukea ihmeitä saa aikaan. Avuksi tähän sopii äänestys.

Saat mitä tilaat sopii vaaliohjeeksi. Jos et äänestä saat tyytyä mitä sinulle annetaan. Äänestämällä voit ohjata tulevaa myös terveys- ja vanhuusasioiden hoidossa. Tuet demokratiaa ja vaalien merkitystä tarjoamalla vaalikyytiä henkilölle joka sitä tarvitsee. Ohjetta ketä hän äänestää ei tarvitse antaa. Se kuuluu henkilökohtaiseen päätäntävaltaan ja vaalisalaisuuden piiriin.

Ei kommentteja: