torstai 6. tammikuuta 2022

Pitäisikö muistella vai katsoa tulevaisuuteen?

Äänestää pitää.

Vuosi on vaihtunut. Mitä viimeistä muistelemaan. Kaikki sen muistavat. Muistelen 1940 lukua ja Toivo J. Riikosta, josta tässä lehdessä oli hyvä muistelujuttu. Riikosen Topi, niin kuin Tohmajärvellä hänet tunnettiin, oli poliisi. Tutustuin Topiin ikäerostamme huolimatta, koska meillä oli poliisiputkat. Kähnäsin poliisien lähellä ja erityisesti Topin, joka oli hyvä hiihtäjä. Kerran Salpausselän 50 km hiihdossa oli toinen. Kuvakin oli lehdessä. Topi asui naapurissa Heikki Tiilikaisen talossa mutta pelasi kuulustelu käynneillään äidin kanssa tovotia. Tohmajärvellä ollessaan Topi rakensi kaksi venettä. Toisen nimismies Järveläiselle ja toisen Tiilikaiseen. Olivat järven kevytsoutuisimmat ja parhaat veneet. Vaimon Topi hankki Riikolan kylän Lintusen talosta. Mielestäni pitäjän kaunein nainen jos Topikin oli komia. Muistan hänen erikoisen hyvät ja valkeat hampaansa. Topilla oli syksyisin treenikausi. Silloin hän juoksi sauvojen kanssa Tohmajärven ympäri. Se herätti huomiota ja pelkoa Järventauksen naisissa. Eivät uskaltaneet sieni- ja marjametsään. Joku kylän ukoista oli mennyt valittamaan nimismiehelle hullusta keppien kanssa juoksevasta ja vaatinut poliisia tutkimaan juoksijan jota kukaan ei tuntenut. Vallesmanni oli sanonut, että pannaan Riikosen Topi tutkimaan asia. Myöhemmin Riikosen Topi lähti poliisin virasta Outokumpuun. Sanoivat, että tehdaspoliisiksi. Topin kanssa olin yhteyksissä pesäpalloasioissa 50-luvunloppuun.

Sotevaalit pukkaa päälle. Sote asioista olen parinkymmenen  vuoden ajalta kirjoittanut ehkä enemmän kuin mistään muusta. Tuntuu, että takki on tyhjä. Asiat eivät ole sotenkaan kohdalta mennet niin kuin olisin halunnut. Nyt mennään näillä ja pulinat pois. Se on kansan käsissä. Miten ja minkä asian puolesta äänestää kun on heikko tieto sotesta ja ehdolla olevista ihmisistä? Siinä taitaa tulla tenkkapoo äänestäjille. Ehdokkaita on 1379 äänestettäväksi. Neuvoisin kuitenkin käyttämään äänioikeutta. Vaikka sillä vanhalla perustiedolla, joka kansan keskuudessa kiertää julkisuudessa. Kokoomus tunnetaan yksityisen terveyspalvelun puolesta puhujana. Keskusta haluaisi terveyskeskuksen joka kuntaan. Vihreistä tuskin tukea näissä vaaleissa saa kukaan, kun Helsinki  jäi vaaleitta. Ruotsalaisille tärkeintä näyttävän olevan rannikot, vaikka sairaudet eivät noudata kielirajoja. Kristilliset näyttävät jättävän naisten taudit ja siihen liittyvät vähälle huomiolle. Persuja näyttää kiinnostavan vain maahan muuttajat ja manaavat, että nyt Suomessa on huonommin asiat kuin koskaan. Harkimosta ja Turtiaisesta en sano mitään. Vasemmistoliitto mielletään sotessa lähelle demareita. Demareiden kohdalta neuvoisin katsomaan nykyistä terveydenhoitoa ja työtä hyvinvointi Suomen nykytilaan. Parannettavaa toki tähänkin jää mutta jotain näyttöä demareilla on äänestyspohjaksi antaa. Turha valitus ja tuulen tupien lupailu ei ainakaan sotessa auta kun kysymyksessä on ihmisten terveyspalvelut.

Aluevaaleissa äänestettäessä voi painottaa asiaa, jonka tuntee tärkeäksi. Yhtä tärkeää on tuntea ihminen ja hänen kykynsä ja tietopohjansa valitun asian hoitajaksi. Tässä on dilemma ratkaistavaksi äänestäjälle. Vanhaa ja kokemuspohjaista tuntemusta kun ei ole äänestäjillä eikä taida olla ehdokkailla.

 

Ei kommentteja: