torstai 2. syyskuuta 2021

Karjalaisessa tänään julkaistu

 

Ei seppäkään ole seppä syntyessään

Enää ei eletä aikaa, jolloin kuntakokoukseen valittiin kylän suurin manttaalinomistaja ja hänen vastaparikseen työmiespuolelta henkilö, jolla oli polkupyörä. Nyt valitaan kuntavaltuutetut muilla perusteilla. Eletään digin  ja striimauksen aikaa. Nämä viime mainitut ovat tuoneet valtuutetut jokaisen nähtäviksi valtuustojen kokouksissa.

En puutu mihinkään yksittäiseen valtuuston kokoukseen. Olen seurannut lukuisia kokouksia kuntavaalien jälkeen läppärin välityksellä. Monesti joutuu  näkemään tilanteita, joita ei soisi näkevänsä ja kuulevansa. Joskus on lähellä myötähäpeäkin. Toki valtaosa valtuutetuista ovat ajan ja tapahtuman tasolla. Heidän tulisi ottaa vastuu valtuutetuista, joilta puuttuu aikaisempi valtuustokokemus. Heidän tulisi ohjata ja kouluttaa kokouskäytäntöjä tulokkaille. Kokoustekniikan hallitseminen ohjaa järjestäytynyttä toimintaa. Se ei ole itse selvyys juuri valitulle valtuutetulle. Eikä aina vanhalle veteraanillekaan. Kokouksissa, joissa puheenjohtaja hallitsee kokoustekniikan ja käyttää sitä rohkeasti ja oikein, vältytään tyhjiltä kiistoilta. Kokoustekniikan hallitseminen on tärkeä muotoseikka ja sen hallitsemattomuus johtaa hämmennykseen ja valituksiin. Yksikin pieni muotoseikka voi kaataa päätettävän asian. Lisäksi se saa kokousta seuraavat  kärsimään myötähäpeää ja viemään koko valtuustolta arvovaltaa.

Ei ole häpeäksi oppia vanhoilla päivillään uutta. Päätöksenteko järjestelmät ovat sitä monelle. Sitä ne olivat minullekin. Jouduin niihin tutustumaan eläkkeellä ollessani lähes täyspäiväisesti. Valtuutettujen niin vanhojen kuin uusienkin on muistettava, että nyt striimattuina he ovat myös laajasti esiintyjiä. Lähes TV-tähtien luokkaa. Se edellyttää vastuuta valtuutetuilta käyttäytymisessään ja toimissaan äänestäjien puolesta.

Veijo Tuunanen. aktiivinen ei valtuutettu

Ei kommentteja: