torstai 15. lokakuuta 2020

Kyky muuttui viikossa yhy yhy

Kykypuolueen hölynpöly

Kirjoitan tätä sunnuntaina. Pakinan ajankohtaisuus kärsii vähän siitä kun lehden ilmestyspäivä on torstaina. Politiikassa oppositio huolehtii paremman puutteessa siitä, että hätätilassa vähästäkin pidetään mölyä. Sellaiseksi katson kokoomuksen epäluottamusesityksen perhe- ja peruspalveluministeri Kiurulle. Perusteluissa mainitaan, ettei Kiurun sanomisiin voida luottaa ja että kasvosuojainten käyttö- ja hankinnoissa olisi poliittista ohjausta ja näin suomalaisia olisi johdettu harhaan. Tähän väliin panen oman puumerkkini, että hölynpölyä.

Yhtenä suomalaisena monien puolesta, joista kokoomus sanoo kantavansa huolta sanon, että meilläkin on aivot. Ymmärrämme kuultua puhetta ja kirjoitettua tekstiä. Myös Krista Kiurun puhetta, vaikka se runsasta monen mielestä lieneekin. Korona on edelleen tuntematon. Sen liikkeistä ei ole tietoa, eikä sen estämisestä ole yhtäkään varmaa konstia. Eikä sitä näytä tietävän kokoomuskaan. Tuskin epäluottamuksen esittäjä Mia Laihokaan vaikka on koulutukseltaan lääkäri ja Terveystalon asiantuntija. Tukiessaan Laihoa Mykkänen ja Orpo asettavat kykypuolueen maineen kyseenalaiseksi. Samalla tulevat ampuessaan hallitusta hajalle ampuvat itseään jalkaan.

Uskon suomalaisten tekevän maskinkäyttöpäätöksen oman harkintansa ja saadun tiedon pohjalta. Se ei ole puoluepoliittinen päätös. Meidän perheessä ryhdyimme yhteisellä päätöksellä eilen käyttämään   kasvomaskeja siellä missä ihmisiä liikkuu. Maskit eivät ole haitta, ei harmi. Ne ovat suoja näkymätöntä ja tuntematonta vaaraa vastaan. Ei opposition keppihevonen.

Kuntavaalit lähestyvät piittaamatta koronasta. Kuntavaaleissa voimasuhteissa ovat näyttäytyneet perinteiset puolueet kepu, kokoomus ja demarit. Näiden keskeinen järjestys ei ole ollut sama kuin mikä on valtakunnallisissa voimasuhteissa. Kepu on keikkunut kunnissa keulassa, mutta varsinkin nyt kulkee Sipilän perintönä valtakunnan hierarkiassa varjojen mailla. Persut uhkaavat tulevissa vaaleissa syöstä kepun vielä syvemmälle unohduksen suohon. Niin uhkaa, mutta millä keinoilla? Ne eivät ole samat kuin valtakunnan politiikassa meuhaaminen maahanmuuton estämisellä ja sen ratkettua kaikki olisi valtakunnassa hyvin. Kuntalaisten hyvinvointi ei ratkea maahanmuutolla mihinkään suuntaan. Jää nähtäväksi huomaavatko persuja äänestävät tätä.

Hallituspuolueista demareilla menee tällä hetkellä hyvin. Mielestäni paljolti Sanna Marinin ansiosta. Hänen hallituskoostumus ja toiminta tapansa saa paljon hyväksyntää laajalti myös muilta kuin demareilta. Kantaako Marinin myönteinen persoona demareita kuntavaaleissa vaalimenestykseen? Eduskuntavaaleissa sitä voisi pitää varmana, mutta kuntavaalit ovat oma juttunsa. Nostaisin tässä vaiheessa menestykseen ensimmäiseksi asiaksi onnistuneet ehdokasasettelut. Kuntavaaleissa äänestetään enemmän tuttua ja turvallista ihmistä, johon voi luottaa yli puoluerajojen. Kunta-asioita ovat enemmän lähipalveluun kuin valtakunnan asioihin sidottuja. Maalaisjärjellä ratkottavia asioita. Siksi ehdokas, joka on näkyvällä paikalla ja tietämättä hänen kuntapolitiikkansa tietämyksestä saa helpommin ääniä ja tulee valituksi kuin puoluepolitiikassa marinoitunut puurtaja. Vaarana tässä ovat yhdenkauden tähden lennot. Näiden poisto pitää puolueiden kunnallisjärjestöjen hoitaa ennakkoon. Persujen heikkous on juuri siinä, ettei heillä ole perinteitä ja paikallisia vahvoja kunnallisjärjestöjä tätä tehtävää varten. Siksi persuilla on ollut ongelmia jäsenistönsä kanssa oikeustoimissa.

 

Ei kommentteja: