lauantai 30. maaliskuuta 2019

Onko pakko vaikk` ei taho


Vapaaehtoisesti kohti muutosta.
"Iliman pilluuko se on piäassii vualijoissa", kysyi Syrjäkulman ukko. Ja lisäsi: "Mehtee pittää istuttoo ja hakata. Lihhoo ja mieluuten läskistä lihhoo on hyvä syyvä." "Immeistä ohjoopi vappaa ehtoisuus, pakko tai vappaa ehtonen pakko", lopetti Syrjäkulman ukko tarinatuokion.
Aiheet mielipiteisiinsä ukko oli saanut puoluejohtajien vaalikeskusteluista. Ja onhan keskustelut vaalien lähestyessä lähteneet enemmän tai vähemmän laukalle. Toimittajat ovat tehneet parhaansa, ettei laukka vaan laannu. Vihreät kantavat huolta koko maailman iltatilasta. Heiltä unohtuu vain Suomen koko maana ja kansakuntana hoitamaan asiaa, joka tapahtuu muualla kuin Suomessa.
Juha Sipilällä on perinteinen insinöörin ratkaisu estämään lämpötilan nousu. Laitetaan nuoret istuttamaan 100 milj. ylimääräistä puuntainta. Häneltä unohtui tai ei tiedä, että Suomessa istutetaan jo nyt vuosittain 110 milj. puuntainta 150000 ha:lle, jotka ovat pääosiltaan avohakkuualueilla. Mihin 100 milj. uutta tainta istutetaan, miten nuoret saadaan metsään ja kuka maksaa viulut ja saa hyödyn?  Tutustuttuani demareiden vaaliohjelmaan niin siellä ei puhuta lihaverosta, eikä minkään muunkaan yksittäisen tuotteen verosta, vaan verojärjestelmästä, jolla pyritään  ohjaamaan käyttämään ilmanmuutoksen kannalta järkeviä tuotteita. Antti Rinteen lipsahdus käyttää lihavero sanaa sai Sipilän marttyyrityyden anomaan; pliis Antti, ei lihaveroa. Tiedoksi, ettei demareissa yksi henkilö veroja nosta eikä laske. Vaikka olisi sitten puheenjohtaja.
Vaihtoehtoihin vapaaehtoinen, pakko vai vapaaehtoinen pakko sisältyy viisaus kun valitaan tapaa, jolla ohjataan muutosta ihmisten käyttäytymistapoihin. Ei tavallinen ihminen, joka elää omaa arkeaan terveytensä ja toimeentulonsa sanelemana lähde helposti mukaan parantamaan maailmaa. Ei häntä saa pakottaa tekoihin, joihin muutos hänen kohdallaan ei vaikuta muuhun kuin huonompaan suuntaan.
Ei  saa unohtaa, että vaaleihin osallistuu vielä ihmisiä, jotka ovat eläneet sodan ja sen jälkeisen ajan puutteineen. Heiltä puuttui silloin liha, sokeri, kanan munat, voi ja jopa saippua. Kunnon asunnosta puhumattakaan. Annettakoon heille nyt kunnonvanhuus hoitoineen viimeisiksi elinvuosiksi. Vapaaehtoisesti ilman kilpailutusta hinnasta.

Ei kommentteja: