lauantai 13. huhtikuuta 2019

Muutos tulee jos sitä haluat


Kohti muutosta äänestäen
On loppukirin aika. Vaalitulokseen voi vielä vaikuttaa. Politiikan teon tosiasiat näkyvät tehtyinä asioina ja tulevaisuus lupauksina. Jos menneisyys on musta, sitä yritetään vaalentaa mielikuvilla. Vähemmän politiikkaa seuraavathan äänestävät mielikuvan perusteella.
Keskusta ja kokoomus ovat ottaneet pestessään pois menneen hallituskautensa tekosia sloganit , jotka viittaavat valtakunnan pelastajiin. Kepu julistaa rakastavansa tätä maata ja kokoomus sanoo luottavansa Suomeen. Annetaan kuva, että Suomi olisi jotenkin uhattuna ilman heidän vallassaoloa. Lehmäkauppaa maakuntahallinnosta  ja kilpailutuksesta ei näillä konsteilla pestä näkymättömiin. Kysymys on luottamuksesta poliitikon sanaan ja toimintaan. Nopeat mielipiteen muutokset eivät herätä uskottavuutta. Menneen hallituskauden työn tuloksia katsottaessa tuntuu turvalliselta demareiden toteamus yhteisestä matkasta kohti muutosta. Irti markkinataloudesta sote palveluihin ja turhaan hallintobyrokratiaan.
Vaalityössä näytetään elettävän murroksen aikaa. Äänestäjille tarjotaan toreilla makkaraa ja kahvia. Lehdissä mainostetaan kuvilla, joilla passia tuskin saisi uudistetuksi. Televisio paneelit tarjoavat jargonia ja kättään arasti nostavia mokaamista pelkääviä puheenjohtajia. Netissä annetaan kaikkien kuulla kunniansa. Mikä konsti vaikuttaa eniten äänestäjään sitä ei juuri nyt tiedetä.
Näyttää, että puolueiden esiintulot ja eritoten puheenjohtajien esiintymiset  vaikuttavat äänestäjiin. Onko tukka kammattu, ravatti suorassa, housut prässätty ja onko valmis antamaan lyhyen ja selvän vastauksen kysymykseen, jonka haastattelija on laatinut tuntikausia puheenjohtajan "päänmenoksi". Parhaimmillaan kysymykseen ei ole olemassakaan yksinkertaista ja selvää vastausta. Ihmettelen miten viksut puheenjohtajat jatkuvasti menevät tähän haastattelijan lankaan. Ei ihmisen tarvitse aina ja kaikkeen tietää oikeaa vastausta. Ei puheenjohtajankaan. Hyvin voi vastata, etten juuri nyt tiedä oikeaa vastausta mutta otan siitä selvää ja palataan asiaan. Tätä sanotaan rehellisyydeksi äänestäjää kohtaan.
Tulevat eduskuntavaalit voittaa puolue, joka saa äänestämään henkilöt, jotka eivät yleensä vaivaudu äänestämään. Vaalityö pitää nyt suunnata heihin. Juuri heidän asioittensa hoidosta näissä vaaleissa on kysymys.

Ei kommentteja: