perjantai 15. maaliskuuta 2019

Demokratia ja Sipilän virheet siinä


Niukka enemmistö ei ole keppihevonen.
Onko Tohmajärvi menneiden mahdollisuuksien kunta? Näin on pakko kysyä yli viisikymmentä vuotta paikkakunnalla asuneena. Tiedän kunnan koon ja edistyksellisyyden monessa asiassa maakunnan johtajana menneiltä ajoilta koulutuksen, palvelujen ja sivistyksen tuottajana. Henkilökohtaisesti elin teollisuuden nousun ja tuhon sodan jälkeiseltä ajalta. Olkoonkin, että paikkakunnan kehitykseen ovat vaikuttaneet ns. ulkoiset syyt, ei pidä väistää vastuita omista toimista kunnan kehitykseen. Onko kunnan päätöksissä huomioitu kaikkien kuntalaisten etu vai onko etusijalla päätöksissä ollut oman poliittisen ryhmän etu?
Tohmajärvellä niin kuin monessa muussakin kunnassa vannotaan demokratian nimeen. Luullaan, että vaaleissa saatu valta on demokratiaa. Sitä se ei ole oikeasti ymmärrettynä. Vaaleissa saatu valta on vastuuta kokonaisuudesta. Tohmajärven ongelma näyttää olevan edelleen, että kunnan päättävissä elimissä käytetään röyhkeästi enemmistövaltaa muutaman äänen enemmistön turvin. Tämä näkemys pätee kaikkiin puolueisiin. Niukka enemmistö valta on pikemminkin jarru kunnan kehitykselle.
Vallankäyttö kumuloituu henkilöihin kunnanvirkamies- ja luottamushenkilöjohdossa. Luottamushenkilöt valikoituvat valtuustoon vaaleissa. Sitä saa mitä tilaa ja pulinat pois. Ehdokasasettelu vaaleihin onkin sitten jo toinen juttu. Vaaleihin valitaan ehdokkaaksi  mahdollisimman näkyvissä oleva henkilö. Poliittiseen kokemukseen ei ehdolla olevaan tarvitse tässä vaiheessa kiinnittää huomiota. Ja vielä enemmän se voi poiketa äänestäjiltä kun pienellä poliittisella porukalla valitaan henkilöitä poliittisin perustein eri tehtäviin. Siinä viimeistään sopivuus ajaa ohi pätevyyden mutta poliittinen ohjattavuus vain vahvistuu. Lienee selvää, että edellä oleva ei ole yksin tohmajärveläinen ongelma.
Niukalla enemmistöllä ei merkittäviä asioita demokratiassakaan kannata lähteä toteuttamaan. Ei kunnissa ja nyt se on nähty valtakunnan tasolla kun sote kaatui. Vallankäyttö kumuloituu henkilöihin, kuten jo tuossa alussa mainitsin. Mikä väittämä sopii pääministeri Sipilään? Onko hän itsepäinen mies? Oliko oikein ottaa Berner ministeriksi? Ostiko pääministeri Orpolta lehmän 300 milj. eurolla? Tukehtuiko hallitus sotepullaan? Ohittiko Sipilä demokratiaa ottamalla hallitukseen hillotolppaministerit? Ryhtyikö Sipilä rintamakarkuriksi jättämällä hallituksen muut ministerit ja häntä äänestäneet huomiotta eronpyynnössä? Mikä on se sisäinen ääni joka ajaa Sipilällä ohi kaiken muun Suomen johtamisessa? Ennen selvää vastausta sisäisestä äänestä Sipilä menettää tärkeimmän yhteisten asioiden hoitoon. Se on luottamus.

Ei kommentteja: