maanantai 12. marraskuuta 2018

Tällaista olen kirjoittanut 7 vuotta sitten


17.11.2011.

Helsingin Sanomissa oli otsikko 16.11.2011: ”Henkilökunnan niukkuus kurittaa Karjaan terveyskeskusta”. ”Carema-yhteistyö voi katketa”.
Samassa numerossa oli otsikko: Ruotsissa nousi skandaali vanhustenhoidosta”.
Teksti osassa kirjoitettiin: ”Omaiset siirtävät vanhuksia nyt muualle ja kaupungit irtisanovat sopimuksiaan Careman kanssa”.
Ruotsia käsittelevässä jutussa ilmoitti valtiovarainministeri Anders Borg aikovansa estää sen, ettei yksityisissä hoitofirmoissa veronmaksajien rahoilla tehdyt voitot siirry sijoitusfirmojen kautta veroparatiiseihin.
Hesarin jutusta käy ilmi, että Carema Caren ja Carema Sjukvårdin omistaa Ambea Holding niminen yhtiö. Sen puolestaan omistavat puoliksi amerikkalainen Kohlberg Kravis Roberts ja Jerseyn saarelle rekisteröity Triton. Viimeksi  mainittu on riskisijoitusfirma, johon ovat sijoittaneet muiden muassa Ikean omistaja Ingvar Kamprad ja Kuntien Eläkevakuutus (Keva).
Suomessa Careman omistaa kokonaan terveydenhoitoyritys Mehiläinen. Sen taas omistaa Ambea Oy, jonka hallituksen puheenjohtajana aloitti vuoden alusta Mikael Lilius.
Ruotsissa Carema on hyvin tuottava yritys, joka ei maksa veroja Ruotsiin. Voitot siirtyvät omistajiensa korkotuottoina Jerseyn veroparatiisiin.
Keski-Karjalassa Helli – liikelaitos on tukeutunut vahvasti Careman palveluksiin järjestäessään vanhuspalvelujaan. Kustannukset palveluista maksavat keskikarjalaiset veronmaksajat. Näyttää kuin Suomessa Kuntien Eläkevakuutus sijoituksellaan ilmaisisi jotain. Haluaako se tukea riskisijoitusfirma Triton toimintaa vaan etsiä hyväksyntää  vallitsevalle vanhustenhoitosysteemille? Mene tiedä.

Ei kommentteja: