torstai 13. syyskuuta 2018

Politiikkaan teko lähemmäksi äänestäjää


Avoinmuutta on lisättävä
Tätä kirjoitettaessa Ruotsissa vasta äänestetään. Siihen voidaan palata myöhemminkin. Oman hallituksen ja eduskunnan hommia on mielenkiintoista seurata miten kesäloma ihmisiin on vaikuttanut. Puheet ovat pysyneet entisinä. Kehonkieli kertoo kuitenkin pinnan alla olevan liikkeitä, jotka näyttävät muuta kuin mitä sanat kertovat. Tämä näkyi eduskunnan ensimmäisellä kyselytunnilla.
Kysyjiin oli tullut selvästi enemmän pontta ja itsevarmuutta. Hallituksen aitiossa muutos oli mennyt toiseen suuntaan. Kysyttiinpä mitä hyvänsä vastauksessa jankutettiin jopa ylimielisesti yhtä ja samaa, joka ei ollut vastaus kysymykseen. Pääministerille osoitettuihin kysymyksiin vastasi yleensä sinisten ministeri. Syntyi käsitys, että tästä oli sovittu ennakkoon. Pääministerin katse harhaili jo kysymystä esittäessä ties` missä. Irtisanomiskynnyksen alentamisesta tällä menolla tulee entistä tuhoisammaksi hallitukselle. Ja samalla siitä seuraavat kustannukset tulevat yhteiskunnan maksettavaksi. Pitääkö hallituksen lyödä vielä päänsä seinään, kun yrittää kyykyttää ammattijärjestöjä. Ei tule onnistumaan. Peilaako hallituksen toimet myös kokeneiden kansanedustajien "pakoon" kansanedustajaehdokkuudesta? Ehkäpä.
Viime Viikko Pohjois-Karjalassa kysyttiin "Vastaavatko puolueen rakenteet tätä päivää". No, se jos mikä on selvää. Ei vastaa. Ja tilanne lienee samoin lähes kaikilla puolueilla. Puolueeseen ei pidä suhtautua kuin uskontoon, joka tapa lienee perua kirkon hallintokaudelta. Jäsenkirja ei ole raamattu, eikä puolueen kanta yksiselitteinen, jota jäsenkirjassa julistetaan. Puolueen johto ei nauti ylitseymmärryksen viisautta, jota kirkko julistaa papeilleen. Jäsenkirjauskolliset eivät ole sen arvokkaampia puolueelle kuin tavallinen ihminen, joka tukee puolueen tavoitteita ja kannattaa niitä vaaleissa. Puolueen nimissä pidetyt kokoukset eivät ole salaseuran kokouksia, joiksi ne tahtovat muodostua nimen omaan kuntatasolla.
Jos nuo mielipiteet omaksutaan ja ollaan valmiita muutoksiin ollaan lähempänä tätä päivää. Nykyisin ihmisen puoluekanta ei näy vaatteista eikä mielipiteet jäsenkirjan väristä. Ihminen haluaa olla itsenäinen omine mielipiteineen ja vaikuttaa asioiden kulkuun. Demareillakin polku Nuorista Kotkista jo kunnanvaltuustoon on liian pitkä. Tietä päättäjäksi voidaan lyhentää avaamalla jäsenkirjakokoukset tavallisille asian kannattajille ja aloitteiden ottamien käsiteltäviksi ja päätettäviksi suoraan tavallisilta ihmisiltä. Tämä käy hyvin mahdolliseksi tietokone yhteiskunnassa. Pitkän linjan läpikäyneille tämä tuskin kelpaa, mutta enemmin tai myöhemmin sen on kelvattava.

Ei kommentteja: