perjantai 3. elokuuta 2018

Tosi kuin vesi


Vastavirtaan ei ui kaarnavenekään
Olen syntynyt ja elänyt alkuni Tohmajärven Järventauksen kylässä. Kylässä oli ensin yksikauppa ja posti tuotiin polkua pitkin. Sittemmin kylään tuli sähköt,  puhelin ja pikitie.  Kauppoja oli kolme. Oli pankki ja postitoimisto ja. Nyt ei mitään näistä. Kemien taajama, Uusi-Värtsilä ja aseman seutu olivat elinvoimaisia. Kahden viime mainitun tilanne näyttää nyt Järventauksen kohtalolta. Kemieen ovat muuttaneet syrjäkylien loput asukkaat ja taajama kamppailee olemassa olonsa puolesta. Kemiekin on menettänyt valtion virastot, erikoisliikkeet, kuten radio ja TV-, kenkä-, kirja- ja kemikaalikaupat ym. ovat lopettaneet toimintansa. Kaikki kylän kolme pankkia ovat sulkeneet konttorinsa. Kaikki tämä on tapahtunut 84 vuodessa. Tiedän sen kokemuksesta, joka on kertynyt elettyäni 50 vuotta Tohmajärvellä, 30 vuotta Helsingissä ja nykyisin talvikaudet Taalintehtaalla.
Menneen perään on turha huudella, on vanha viisaus. Varsinkin kun muutokset elinolosuhteisiin ovat tapahtuneet meidän omasta toiminnastamme ja vapaasta tahdostamme pyrkiessämme parempaan. Liikkeet, laitokset, kauppa ja varsinkin poliitikot ovat seuranneet sivusta ja nostaneet älämölön vasta tapahtuneeseen. Niin näyttää käyneet nytkin, kun joku keksi järjestää kyselyn halutaanko koko Suomi pitää asuttuna. Kysymys tuossa muodossa aliarvioi vastaajien tietotasoa ja osoittaa kysymyksen laatijalta sen puuttumista tykkänään. Enempää kyselyyn ei kannata tuhlata palstamillimetrejä.
Mitä pitäisi ajatella keskustan politiikoista aina huippua myöten, jotka ovat innostuneet kyselyn tuloksesta vaatimaan aluepolitiikkaa tuomaan ihmiset takaisin maalle. Kustannukset kyselyn mukaan maksaisi valtio. Anu Vehviläinenkin innostui persujen logosta; kyllä kansa tietää. Huh hellettä, sanoi jänis. Ja helteen syyksi sanon vaatimukset aluepolitiikasta, jossa ei samalla ilmoiteta kustannuksia ja sitä miten kustannukset jakautuvat. Kyllä kepulaiset tietävät kustannukset ja sitä kautta Suomen pysyttämisen asuttuna mahdottomana. Mutta kun eduskuntavaalit tuppaavat päälle niin siinä unohtavat tosiasiat sekä tulee aliarvioitua äänestäjien älykkyyttä ja tietotasoa.
Sanomalehti Karjalainen näyttää valinneen kantansa aluepolitiikan hoitoon. Minun mielipiteeni sinne olisivat kelvanneet, mutta "pehvennettynä". Ilmoitin, etteivät ne siten olisi olleet minun mielipiteitä. Julkaisen ne kotipalsta blogissani, ilman pehvennystä.
Tehokasta aluepolitiikkaa harjoitti generalissimus Stalin. Ihmisten kannalta katsoen huonolla tavalla. Demokratiaan kuuluu ihmisten vapaa liikkuminen ja valinnanvapaus asumisympäristönsä valintaan. Tätä olen käyttänyt hyväkseni ajattelematta kaupunki- tai maaseutuasumisen hyviä tai huonoja puolia. Ihminen tekee valinnat aina omista lähtökohdistaan käsin. Näin se vaan menee.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Tismalleen näin se menee!