perjantai 6. heinäkuuta 2018

Unta ja totta


Määttäseltä dokumentti vanhushoidosta
Näen harvoin unia. Nyt näin sellaisen unen, joka on pakko kertoa. Rannasta oli lähdössä vene, jonka nimi oli Pate Sootti. Vene oli edennyt rannasta jo jonkin matkaa. Järveltä puhalsi melkoinen vastatuuli. Soutajien tarkoitus oli pyrkiä vastarannalle satesotemaan. Etuteljolla oli kaksi soutajaa rinnakkain. Molemmilla oli airo, josta lapa puuttui. Keskiteljolla istui kaksi topakkaa tahdin huutajaa. Toisella oli silmälasit ja toisella polkkatukka. Peräteljon täytti tyytyväisyyttään hohottava rehevä mieshenkilö. Perämelaa ei miehellä ollut, vaan kainalossa näytti olevan melana hillotolppa. Veneestä tappi oli jäänyt rannalle parille nuorehkolle naiselle ja purjehtijalta näyttävälle miehelle. Tapin veneessä korvasi peränpitäjän isovarvas. En osaa tulkita mitä uneni merkitsi. Vastarannalle ei tuolla soutuporukalla kuitenkaan koskaan päästä.
Nyt unet sikseen. Sain olla paikalla dokumentin ennakkonäytöksessä, jonka Yle:ssä viimeisenä työnään ennen eläkkeelle jäämistään tohmajärveläisestä vanhushoidosta oli tehnyt Erkki Määttänen. Kuten tunnettua Tohmajärven kunta on ulkoistanut kokonaisvaltaisesti sote-palvelut Attendolle. Mikä puolestaan on johtanut alan pienyrittäjät ahdinkoon ja vanhukset kierrätyksen kohteeksi ja kauppatavaraksi halvimmasta hoitopaikasta. Ongelma järjestelystä ei ole yksin tohmajärveläinen vaan tunnettu valtakunnallisesti.
Dokumentti oli paikallisesti tehty ja kuvasi oivallisesti mistä vanhustenhoidossa pohjimmaltaan on yleisemminkin kysymys. Mikä päättäjiltä paikallisesti ja nyt valtakunnan tasolla näyttää unohtuneen. Dokumentti osoitti seuratessaan vanhusten elämää eri hoitokodeissa, mitä vanhukset odottavat ja miten vähään he loppujen lopuksi ovat tyytyväisiä. Asioiden hyvin ollessa huumori kukki ja mieli oli korkealla vaikka voimat eivät riittäisikään aina liikkumiseen. Dokumentti ei ollut pienhoitokotien puolesta suuryrittäjiä vastaan, vaan se kuvasi sitä mitä todellisuutta vanhukset elävät ja arvostavat viimeisinä elinvuosinaan. Toivottavasti dokumentti tulee nopeasti julkiseen esitykseen. Erkki Määttänen oli tuonut asiat esiin juuri vanhusten kannalta, mikä vastuullisten pitäisi ensimmäisenä muistaa päättäessään missä ja miten vanhuksia hoidetaan. Tästä kiitos Erkki Määttäselle.
Omana kommenttina totean, että tohmajärveläinenkin vanhusten hoitotapa on lähtöisin kunnanjohtajasta, kunnanhallituksesta ja jonka sitten on hyväksynyt kunnanvaltuusto. Kukaan ja mikään näistä päättäjistä ei saa väistää vastuutaan tehdyistä päätöksistä, vaan velvollisuus korjata huonot päätökset. Harmi, ettei kunnanjohtaja Olli Riikonen ollut paikalla katsomassa dokumenttia.

Ei kommentteja: