maanantai 30. heinäkuuta 2018

Karjalainen haluaa muokata mielipiteitä

Alla olevaa mielipidekirjoitusta minun olisi pitänyt "pehmentää" jotta se olisi kelvannut lehden mielipidesivulle. Silloin se ei olisi ollut minun mielipide, joten katsoin paremmaksi kirjoituksen jättää julkaisematta. Tässä se kuitenkin nyt on alkuperäisessä muodossaan.


Maakunnista ei ratkaisua ongelmiin
Erkki Lintunen äityi kehumaan Karjalaisen (15.7) mielipidepalstalla Pekka Puustisen (4.7) kirjoittamaa kolumnia niin vuolassanaisesti, että uteliaisuuteni heräsi mistä nämä henkilöt oikein kirjoittavat. Niinpä tietysti. Kirjoituksissa käsiteltiin Kepun lanseeraamaa maakuntamallia, joka nähtiin tulevan Suomen ainoana nousevana mahdollisuutena parempiin päiviin.
Sanatarkka lainaus Pekka Puustisen kirjoituksesta: "Uusimaa ei muuten kuulu historiallisiin maakuntiin. Ja Helsinki on rakennettu maakuntien rahoilla." Tämäkö on rakentavaa yhteistoimintaa maakuntien kesken, jo ennen alkua? Enempää ei Puustisen kolumniin kannata puuttua. Varsinkin kun Julkisensanan neuvosto luokitteli kolumnit kirjoittajan  mielipidekirjoituksiksi.
Erkki Lintusen kirjoituksista näkyy hänen Keskustapuolueeseen sidonnaisuus jo puolueen piirijärjestön toiminnanjohtajakaudelta, niin pappi kun onkin koulutukseltaan. Alatyylisen räksytys-sanan käyttö kansanedustajien kyselytunneilla käyttämistä puheenvuoroista osoittaa maallisen ajattelun päässeen voitolle Lintusen ulostuloissa.
Erkki Lintunen kirjoittaa hallitun hajauttamisen puolesta. Onko se päätepiste haja-asutus? Sen ongelmissahan juuri eletään. Palvelut pakenevat ja liikenneyhteydet vaikeutuvat. Viime mainittu ei johdu palvelun tuottajista, vaan meidän itse kunkin valinnoista. Emme käytä lähipalveluita. Haluamme määrää, laatua ja valinnan varaa. Tarpeitamme ei syrjäkulmilla yksinkertaisesti pystytä täyttämään. Muutamme taajamiin ja lopulta kaupunkeihin. Lopun haja-asutukselle tekevät tehtaiden, liikelaitoksien, keskusliikkeiden johtajat. Liiketaloudellisin ja logistisin perustein. Tälle totuudelle ei poliittiset voimat demokratiassa voi mitään. Suomi ei elä maakuntahallinnosta, vaan maailman laajuisessa kilpailussa, jossa maamme koko alkaa käydä pieneksi toimijaksi saati maakunta.
Haja-asutusta kokeiltiin suuremmissa määrin viimeksi Stalinin Venäjällä. Huonolla menestyksellä. Suomessa olen itse saanut vaihtaa haluni mukaan asuinpaikkaa. Aina sinne missä näen parhaat minulle sopivat elinolosuhteet. Tohmajärvi vuosia on kertynyt 52 ja Helsinki vuosia 32.
                                                               Veijo Tuunanen
                                                                Taalintehdas  

Ei kommentteja: