keskiviikko 16. marraskuuta 2016

NAHKAVERSTAS



 Mitä mahtaa kunta tehdä ostoksillaan?
Tohmajärven kunta ostaa Kemien taajaman ydinkeskustasta kolme vanhaa liikekiinteistöä, joissa yhdessä toimii vaatetusliike. Hinta on halpa, mutta mitä kunnassa ajatellaan kiinteistöissä tulevaisuudessa toimittavan?
Asuttuani kaksikymmentä ensimmäistä elinvuottani lähes "yhteistaloutta" kyseisten naapurien kanssa, nousee vanhat muistot menneiltä ajoilta väkisinkin mieleen.
Talon paikalla, jossa asusteliike vielä nykyisin toimii, oli Kusti Hämäläisen nahkaverstas. Kustilla tai Kustaa, kumpi nimi lie oikea, oli Agatha vaimo ja kaksi poikaa Otto ja Eero.
Nahkaverstas toimi rakennuksen toisessa päässä parkkialtaineen. Työmiehenä oli Pulkkinen niminen mies, jonka perillisiä elää edelleen Kemiessä. Muistan myös Eeron nähneeni nahkoja parkitsemassa. Otto en muista nähneeni palkkialtailla, jotka haisivat meille penskoille pahalta  ja toivat kesäaikaan kärpäsiä. Kuka uskalsi mennä piiloon altaiden väliin, häntä ei löydetty. Eikä etsitty. Vettä tarvittiin parkatessa runsaasti ja se saatiin keväällä maantien ojasta.
Otto ja Eero perustivat sodan jälkeen muistaakseni Pohjois-Karjalan Nahka nimisen liikkeen jonka osaomistajaksi tuli joensuulaisen Karhusen   omistama Vuota ja Nahkakomppania. Nahkoja ostettiin, välitettiin ja parkittiin rakennetussa uudessa "tehtaassa", joka oli Töröntien ja Mokintien kulmassa. Otto oli virman pomo ja Eero vastasi tuotannosta tehtaalla. Niin sanottiin.
Veljekset rakensivat Kemien mökin paikalle uuden liiketalon. Muistaakseni hyväkuntoisista mutta purkuhirsistä. Taloon tuli myös lihakauppa, jonka hoitajaksi palkattiin Yhteishyvän lihamyymälästä Häkkisen Lempi. Oli poliisin vaimo. Myös Oton vaimo Ruusa tai Roosa oli silloin tällöin myyjänä kaupassa.
Otolla ja Ruusalla oli lapset Lea, Matti, Paavo ja Maija, joiden kanssa elettiin yhdessä kymmenen ensimmäistä elinvuottamme. Hyvät muistot ovat siltä ajalta.
Siis Hirvosen talo on ollut ensin asuin mökkinä, nahkaverstaana ja lihakauppana ja Hirvosten rakennuttamana asusteliikkeenä. Hirvonen muutti nykyiselle paikalle nyt kunnan ostamasta viereisestä puutalosta. Sen rakennutti Viherron Topi. Mutta se onkin jo toinen juttu.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Erinomainen katsaus paikallishistoriaan, kiitos!!