torstai 10. marraskuuta 2016

KANNATUS MITATAAN VAALEISSA



Sudenkuoppia
Puhutaanpa vähän "Lintmannin listoista". Tavallisen taatelin tallaajan näkökulmasta. Hänhän ei tiedä taustoja ja suhtautuu asioihin juuri siltä pohjalta kuin hänestä tuntuu. Niin kuin jotkut sanovat, että asiat ovat niin kuin miltä näyttävät. Puhuttiinpa sitten mitä hyvänsä.
Listoilla haluttiin ohjailla puheenvuoroja tietyille henkilöille. Se lienee fakta. Miksi? Siitä on paheksujilla ja hyväksyjillä eri näkemys. Demariryhmässä eduskunnassa on asia sovittu ja kuopattu. Miten syvään? Sen näyttää tulevaisuus.
Taatelin tallaajalle listat jättivät kuvan kiireestä johonkin. Saattoi jäädä kuva siitä, että kansanedustajatkin jaetaan eri arvoasteisiin ja sehän loukkaa puolestaan äänestäjää jonka valintaa vaaleissa ei arvosteta.
Tulkinta, että listat ovat jättäneet SDP:n kilpeen tahran, on väärä. Ei yksittäisen henkilön  mielipide tai toimi SDP:ssä puoluetta nosta tai laske.
******
Demareilla menee gallupeissa lujaa. Se enteilee menestystä tulevissa kuntavaaleissa. Nykyisin näyttää, että puolueen menestys valtakunnan tasolla ohjaa tulosta entistä enemmän myös kuntatason vaaleissa. Puolueiden johdon medianäkyvyyteen näytetään uskottavan nykyisin jopa enemmän kuin puolueen ideologiaan. Kunnissa puolueiden toiminta hiipuu sitä mukaa kuin töllöttimiin uskovat äänestäjät istuvat mieluimmin sohvalla kuin lähtisivät mukaan esim. kunnallisjärjestöjen toimintaan. Tällaisia viestejä olen kuullut mm. Tohmajärveltä. Ei töllöttimiä yksin voi syyttää. Kyllä paikallisilla johtajilla on päävastuu, onko toimintaa vai ei.
*****
Maakuntalehtien ja erityisesti paikallislehtien vähäisyys on vienyt näkyvyyttä kunnallisilta luottamushenkilöiltä. Jäljelle jääneiden lehtien omistus- ja taustaryhmät ohjaavat mistä ja kenestä kirjoitetaan. Sosiaalinen media ei vielä varsinkaan vanhemman väestön osalta ole täyttänyt paperilehden jättämää aukkoa.
Julkisuudessa on omat suden kuoppansa. Tämä koskee nimenomaan valtakunnan tason politiikkoja. Liika julkisuus saattaa herättää kuvan henkilön pyrkyryydestä. Sitähän taatelin tallaajat paheksuvat.  Otetaanpa kaksi esimerkkiä runsaasta julkisuudesta. Toinen on Merja Mäkisalo-Ropponen  Pohjois-Karjalasta ja toinen Antti Lindtman Uudeltamaalta. Merja Mäkisalo-Ropponen on ahkera puhuja ja kirjoittaja. Kuviakin julkaistaan hänestä runsaasti. Luottamustehtäviä on runsaasti. Mitä pahaa tässä ei pitäisi olla. Ellei sellaiseksi nouse "liika"  julkisuus.
Antti Lindtmanin julkisuus tulee samoista asioista kuin Merja Mäkisalo-Ropposenkin julkisuus. Lisäksi hänen korkea asemansa puolueessa ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana pitävät Lindtmanin takuu varmasti otsikoissa. Siis kaikki pitäisi olla hyvin. Kysymys onkin, onko "liika" julkisuutta?
Mielestäni on. Olen siitä hänelle henkilökohtaisesti kirjoittanut kirjeen. Se koski hänen antamaansa haastattelua Maaseudun tulevaisuuteen. Pidin juttua "kepun" ansana puhua metsäverotuksesta ja ottaa siihen kantaa henkilötasolla ilman SDP:n kantaa asiaan. Kysyä myös sopii oliko julkisuuden kannalta tarpeellista "avautua" suhteestaan kirkkoon Kotimaa lehdessä kuuden palstan kuvin.
Liika julkisuus hyväkin, ei takaa aina menestystä vaaliuurnilla. Esimerkkejä tästä on paljon. Muistetaanpa  Eino Poutiainen, puolueensa keulakuva ja puoluesihteeri. Tai Matti Puhakka, oliko hän yksitoista vuotta vai kertaa ministerinä. Luulen, että molemmat putosivat eduskunnasta kun äänestäjät luokittelivat molemmat varmoiksi läpimenijöiksi ja äänestivät "toiseksi" parasta.
Tietämättä mitä mieltä Antti Rinne on jatkostaan SDP:n puheenjohtajana, totean taatelin tallaajien edustajana. Jatkoon.
                                                                          Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: