torstai 23. lokakuuta 2014

Seuraava liian pitkä juttu on julkaistu Viikko Pohjois-Karjalssa


Puheet lillukan varsista on vähättelyä

 

Kokoomuksen Ben Zyts....:sta, on tullut meikäläiselle painajainen. Olen "törmännyt" häneen viime aikoina liian monta kertaa. Viimeksi Joensuun kalamarkkinoilla ja TV:n A-studiossa. Ja kaiken huipuksi en osaa kirjoittaa hänen sukunimeään.

A-studion haastattelussa toimittaja Kirsi Heikel sai kysymyksillään Ben:in ja lähellä oli, ettei myös Vapaavuoren selittelijän osaan, josta vain hädin tuskin selvisivät. Eivät kuitenkaan ilman kolhuja. Se on paha rikkaan ruveta huolehtimaan köyhän asioista, kun ei ole halujakaan. Eikä hajuja, miten se tehdään.

*****

Samassa TV-ohjelmassa kokoomukselaiset toistuvasti puhuivat lillukan varsista, kun kysymys oli Antti Rinteen aloitteista. Olipa kysymys sitten lapsilisistä, kalastusmaksusta tai mistä muusta, joka poikkesi heidän mielipiteistään.

Jos asiat ovat pieniä, niin miksi niitä pitää kokoomuksenkaan vastustaa naama punaisena? Näyttää siltä, että mikä on pientä rahallisesti hyvätuloiselle on suurta  vähätuloiselle  kalastusmaksussakin.

Oli hauska nähdä miten Kirsi Heikel hymyllään ja kysymyksillään sai kaksi poliittista konkaria vääntelehtimään ja väistelemään vastausta selviin kysymyksiin.

****

Kokoomusta näyttää ärsyttävän enemmän demareiden esiintulo omilla aloitteillaan kuin lillukan varret. Antti Rinne näyttää olevan heille vaikea vastustaja. Tähän voi ennustaa, että on tulevaisuudessa vielä enemmän, kunhan vaalit saadaan pidetyksi. Edellytyksellä, että äänestäjät heräävät ja äänestävät niiden asioiden puolesta, jotka tarvitsevat nykymenoon muutosta. Äänestäessä on muistettava, että valtakunnan asioita  johdetaan tulevaisuudessakin Helsingistä käsin. Jos maakunnan ehdokas on tarpeeksi kyvykäs, niin hän hankkii asemansa kyllä valtakunnan politiikassakin.

******

Soteen en koske pitkällä kepilläkään. Tuhat blogi kirjoitusta Helli ajalta riittää. Siinä meni usko omiin kykyihin hoitaa kuntatasolla terveys- ja sosiaaliasioita. Niistä ajoista on vauhti vain kiihtynyt. Nyt isokenkäiset ovat huomanneet, että kysymyksessä ovat myös heidän etunsa. Kuntapomot ovat kohta kevyttä kamaa pelimerkkien jaossa. Jopa lääkärifirmat pelkäävät, että heidän hinnoitteluunsa tullaan puuttumaan. Sairaat ja vanhukset ovat tässäkin taistossa sivuraiteella.

*****

Mikä näitä kuntapomoja riivaa. Juukaan ollaan rakentamassa jääkatedraalia. Kunta rahoittaa lumilinnaa, sillä sehän se on, 150000 eurolla. Hanketta perustellaan matkailullisilla näkökohdilla. Lumitilanne on nykyisin sään varassa enemmän kuin ennen vanhaan. Tuleeko lunta vai ei. Varmaa on vain, että jos tulee se kesäksi sulaa. No, jos rahhoo on niin haetaan sitä tarpeen vaatiessa vaikka Lapista. Ja korotetaan veroäyrin hintaa.

Tohmajärvellä kuntapomot ovat mieltyneet nimeämään katujaan jos jonkin sorttisten entisten tohmajärveläisten nimiin. Epävirallisenakin se on maksanut viimekesältä 30000 - 40000 euroa.

Nyt valtuuston päätettävissä oli mahdollisuus rakentaa näkötorni, virkistyskeskus ja uimaranta. Valtuutetut onneksi palauttivat tavoiteohjelman takaisin hallituksen jatkokäsittelyyn. Saa nähdä paisuuko suunnitelma vai miten sille käy. Rahhoo tarvitaan näihinkin matkailupyydyksiin. Onko nämä tornit, olivatpa lumesta tai mistä hyvänsä rakennettuja tämän päivän ykköshankkeita kunnissa?

*****

Tohmajärvellä on lopettanut syystä tai toisesta huoltoasema, iltaravintola ja paikallislehti. Eniten kaipaan juuri nyt huoltoasemaa. Ilmaa renkaisiin on haettava vielä toistaiseksi Kiteeltä tai Joensuusta.

                                                        Veijo Tuunanen  

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

vain jutun sisältö ratkaisee, ei pituus. moni lyhyt juttu saattaa olla erittäinkin typerä. mielenkiintoista sen sijaan on se että kolumnissa on useita aiheita, se piristää!