torstai 9. lokakuuta 2014

Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa eilen


Haaveita ei tavoiteohjelmaan

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan esiintyessä, puhuessa tai kirjoittaessa ei tarvitse kokea myötähäpeää. Uskon sen johtuvan hänen pitkästä elämän kokemuksesta ja rautaisesta ammattiosaamisesta. Tuomiojaa on retuutettu ja potkittu kotimaassa enemmän kuin lääkäri on määrännyt. Ja kas kummaa. Olen pannut merkille, että päähän potkijat ovat monesti  olleet omasta porukasta. Ulkomaiden suunnalta mitään  tällaista en ole havainnut.

Viimeksi TV:n Ykkösaamussa Tuomiojan kannanottoja oli kiva kuunnella. Vastaukset tulivat kysymyksiin lyhyinä ja selkeinä. Niin, että vähemmänkin ulkopolitiikasta perillä olija sai selvän mistä puhuttiin. Tuomioja selvitti myös sen mistä syystä ja miksi hän oli EU:n ministeriövaliokunnan pakotepäätökseen kirjauttanut  vastalauseensa "historiankirjoitusta" varten.

******

Ihmisen ei aina tarvitse olla yhtä mieltä toisten kanssa. Erimielisyydestä huolimatta voi toimia yhdessä muiden kanssa ryhmän  kärsimättä. Kunnalliselämässä, eikä vähiten Kiteellä,  luottamushenkilöt on leimattu erimielisiksi häiriköiksi. Mielestäni turhaan. Luottamushenkilöt tulevat monesti ns. pystymetsästä. Usein myös väärin odotuksin. Nämä viimeksi mainitut eivät yleensä "häiriköi". Eivät osaisikaan.

Häiriköiksi leimataan aktiiviset, jo jonkin verran kokemusta osaavat kuntapoliitikot. Sellaiset, jotka ovat jo perehtyneet kuntalakiin ja kokousmenettelyihin. Joskus he ovat malttamattomiakin. Tällaisille henkilöille ei vähemmistössä jää muuta mahdollisuutta saada ääntään kuulumaan kuin vastaesitykset, oikaisuvaatimukset ja vallitukset. Enemmistöllä näyttää olevan vääristynyt demokratian käsitys, kun vaaditaan taipumaan mukisematta enemmistön päätöksiin. Demokratia parhaimmillaan toimii niin, että enemmistö huolehtii myös vähemmistön tarpeista. Taitaa olla Suomessa vielä tavoittamaton tavoite.

*****

Keskustalainen Paula Lehtomäki jyräsi aikoinaan paskadirektiivin. Sen piti mummon ja ukon vähillä tuloilla tukkia vaivoin vanhoille päiville rakennettu vesilosetti Suomenlahden pelastukseksi. Samaan aikaan Lehtomäki näki Talvivaaran loistavaksi sijoitukseksi omille vanhuuspäivilleen. Tarinan tämän päivän tilanteen tietävät kaikki.

Kokoomus on nähnyt direktiivissä pelinpaikan. Uuni tuore ministeri Sanni Grahn-Laasonen tulevia eduskuntavaaleja ajatellen on lähtenyt ajamaan älytöntä jätevesiasetusta alas. Helppo homma. Ei taida asetusta puolustaa enää Paula Lehtomäkikään. Ainakaan julkisesti. Kyllä syrjäkylät tyhjenevät ns. luonnollisen poistuman kautta. Ei lopun lähestyessä pidä vähiä ropoja upottaa tyhjäksi jäävään likakaivoon. Ja senhän sanoo jo järkikin.

******

Kunnissa rakennellaan tavoiteohjelmia. Joihin on pitää suhtautua tietyllä varauksella. Tavoitteet kun syleilevät monesti taivaita. Niin on tapahtunut myös Tohmajärven kunnan tavoiteohjelmassa. Herää kysymys ketä varten on kirjaukset merkitty, mihin niillä pyritään. Muutama esimerkki tästä.

Ohjelmassa mainitaan Tohmajärven tulevaisuus itsenäisenä kuntana. Onko se realistinen totuus tulevaisuudesta? Entä tarvitsevatko kuntalaiset näkötornia, uutta uimarantaa ja onko vanhaan pappilaan tarpeellista perustaa seurakunnan kanssa yhteinen leiri- ja virkistyspaikka. Niitähän on maa täynnä tyhjillään. Haaveelta tuntuu avustuksen ja velkarahan varaan rakentaa Tohmajärven veden laadun parantamista. Se olisi tarpeellinen, mutta taloudellisesti esitetyillä rahamäärillä toteutumaton. Varsinkin kun järveen on odotettavissa uutta "tuohmaa" Kotkanpesän suolta. Tarpeettomalta byrokratialta tuntuu perustaa uusi konklaavi nimeltään Elinvoimaneuvosto. Sillä ei olisi mitään päätäntävaltaa. Miten kunta hyödyntää tunnettuja henkilöitä kuntaegon kohottamisessa, johon  tavoiteohjelmassa sanotaan pyrittävän? Tulee mieleen viime kesäinen Katri Helena episodi. Sen hyödyt, haitat ja kustannukset.

Onneksi kuntaohjelmassa ei ole merkintää, että toisinajattelijat savustetaan pois Tohmajärveltä. Pahoin pelkään, että olisin siinä yksi toiminnan kohde. Vitsi, vitsi.

                                                              Veijo Tuunanen  

Ei kommentteja: