keskiviikko 20. elokuuta 2014

TÄMÄ JUTTU EI KELVANNUT KARJALAISEEN


EI  UIMARANTA  VEDEN  LAATUA  PARANNA.

 

Tohmajärven kunnanhallitus on päättänyt aloittaa jo kertaalleen hyllytetyn järven vedenlaadun parannushankkeen. Silloin valmiiksi tutkittu ja suunniteltu hanke kaatui kohtuuttomuuksiin nousseisiin kustannuksiin.

Järven kuntoon saattaminen edellyttää kolmen laskujoen, Perttisen joen, Lahden joen ja Luosojoen tuomien päästöjen saamista hallintaan. Tämä edellyttää kaikkien näiden jokien perkaamista, kosteikkojen ja pysähtymispatojen rakentamista aina jokien alkulähteiltä lähtien. Suunnitelmiin kuului myös merkittäviä jokiuomien muutoksia. Nämä edellyttäisivät maaomistajien suostumusta. Silloisen hankkeen toteuttaminen arvioitiin miljoonaluokkaan. Kunnasta löytyvät valmiit suunnitelmat ko. hankkeesta hinta-arvioineen. Mutu tuntumalla ja vanhojen uintimuistojen varaan ei Tohmajärven rantaan kannata uimarantaa rakentaa. Kirkkoniemessä on vuosia sitten venerantaan ruopattu ja rakennettu uimaranta. Veden laadusta johtuen ei sillä ole käyttäjiä. Hyviä uimarantoja löytyy kunnankin kirjanpidosta kymmenkunta.

Tohmajärvestä löytyy Luosojoen suulta yli kuuden metrin "mutapeitto". Se on kasvanut siihen ja jatkanut matkaansa halki järven aina Tohmajoen luusuaan saakka. Siinä olisi kunnalle mahdollisuus selvittää ja estää Tohmajärven edelleen veden laadun huononeminen. Ennen sitä uimarannan rakentaminen Tohmajärveen on rahan heittämistä järven mutaiseen veteen.

Tohmajärven veden laatu ja korkeus ovat iäisyys puheenaiheita paikkakunnalla. Aina siitä saakka kun veden korkeutta laskettiin ja Vapo alkoi käyttää Juosojokea lasku-uomanaan. Uimarannan tuleminen keskusteluun on hankkeen kytkemistä muka yhteiskunnan tarpeeseen saada virkistyspaikka järveen. Uimarannan rakentaminen ei paranna järven veden laatua. Eikä 700000 eurolla saada järvessä muuta aikaan kuin  hanke, jolla ei veden laatu parane enempää kuin aikaisemmalla hankkeellakaan.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

kannattaisikohan jonkun kunnasta kysäistä ensin asiantuntijan neuvoa niiltä jotka puuhaavat vedenparannusta onkamolla. voisi tulla muutama hyvä vinkki ja jopa arvio siitä mitä kannattaisi tehdä ensin ennen uimarantoja, kuten tuunanenkin vinkkaa.

vaan yleensähän asiantuntijoita ei haluta tohmajärven kunnassa kuunnella, koska halutaan saada läpi se, mikä on ensin pätkähtänyt päähän jollekin ideanikkarille... näin on toimittu hellistä lähtien. ja huti on mennyt aina. ja edelleen menee. mot.