torstai 14. elokuuta 2014

Julkaistu tänään Viikko Pohjois-Karjalassa.


Muutos on mahdollisuus, ei aina menetys

Demareiden kupilla on nyt nokkijoita. Ja ennustajia. Päivitellään galluppeja, povataan ja odotetaan miten Rinne rojahtaa selälleen ja demarit häipyvät maailman kartalta. Siinähän odottelette. Minäkin povaan sen verran, että  odottajille tulee aika pitkäksi. Kahvin poroista ovat monet toimittajatkin aamulla nähneet naisäänestäjien lähteneen demareista etsimään aurinkoa kokoomuksesta. Jos ennustajat katsoisivat mitä iltakahvin porot sanovat niin sieltä näkyisi kiukuttelijoiden tulevan takaisin. Kokoomuksen kanssa palkan saajalla on aina tullut kapelo. Saako palkkansa sitten ojan kaivusta tai konttori töistä.

*****
Antti Rinne on mielestäni ensimmäistä budjettia rakentaessaan toiminut oikein. Valtiovarain ministerillä on toki oikeus tehdä omia esityksiään  budjettiin. Hallituksessa ne käsitellään ja hyväksytään tai hylätään. Esitykset tuppaavat aina näin toimimaan. Mikäli niistä on päätetty etukäteen, niin eihän sellainen ole esitys vaan päätöksen kirjaus. Toinen hyvä Rinteen esityksessä on, että siinä on huomioitu juuri ne asiat, joita demarit ovat ikiajat pitäneet tärkeinä. Paljoa huono-osaisille ei ole tulossa, mutta suunnastakin on oltava hyvillään. Rinteen budjetti esitys viestii muille hallituspuolueille demarien olemassa olosta. Mielestäni demarit ovatkin pitkään puhuneet sordiino päällä. Nyt on oikea aika ryhtyä puhumaan selkokieltä. Jos on jotain mieltä asiasta, niin kortit pöytään. Puheistaan on vastattava äänestäjille. Kyllä ihmiset tosiasiat ymmärtävät. Tekoja tarvitaan.

*****

Antti Rinteen menettelystä budjettin valmistelussa ovat älähtäneet kokoomuksen Jan Vapaavuori ja ruotsalaisten Carl Haglund. Molemmat ovat ministereitä ja voivat budjetti käsittelyyn vaikuttaa aikanaan. Syy tässä vaiheessa ryhtyä moittimaan Rinteen toimia löytyykin muualta kuin budjettista. Kelpaisiko syyksi pelko demareiden esiintulosta päätöksen tekoon ja vielä näyttävästi. Vai olisiko Vapaavuorella jäänyt kaivelemaan häviö kokoomuksen puheenjohtaja vaalissa. Haglund on oppinut viime aikoina olemaan asiassa kuin asiassa ohjeistajana ja besservistinä. Oman ministeriönsä asiantuntemuksessa luulisi Haglundilla riittävän alaa ja opettelemista. Aina tahtimarssia myöten, jota kenraalit arvostavat.

******

Kuntien taloudet ovat kuralla. Kuntien johtajat valittelevat ja syyttävät valtiovaltaa vähenevistä valtion osuuksista. Aikoinaan valitukset purivat ja parhaat valittajat saivat lisää rahaa. Muuta ei juuri tarvinnut tehdä. Mitä jos silloin tällöin värkkäsi veronkorotus esityksen. Hyvässä muistissa allekirjoittaneella on miten kunnan nimikkeistöjä muutettiin johtajiksi ja päälliköiksi. Erityisesti Helli-liikelaitos kunnostui tässä.  Samalla harmonisoitiin kiireellä palkkoja ylöspäin. Kuulema jo liikelaitos nimike vaati sitä. Korotukset säteilivät tietenkin suotuisasti muillekin sotelaisille. Olen odottanut milloin harmonisointi toimii alaspäin. Ainakin Tohmajärveltä sotepalvelut on yksityistetty. Siinä luulisi menneet yksityiselle työt ja ne kuuluisat vastuut.

*****

Tohmajärvellä alkaa olla yrittäjille liiketilaa. Ja sitä myötä asuintilaa. Vasta lopetti paikallislehti ja viimeksi huoltoasema yrittäjä. Molempien lopettaminen oli ennustettavissa, mutta lähtötapa oli molemmilla sama. Lappu ovella, että se on slut nu. Äkkilähtö on kivutun, mutta varsinkin Uutis Alasimen kohdalta, olisi ollut tyylikkäämpää lopettaa vuoden vaihteessa. Vuositilaajat olisivat saaneet lehtensä tilaajamaksunsa mukaisesti. Tohmajärvellä mukaudutaan tilanteisiin vasta kun muutokset ovat tapahtuneet. Tuntuu kuin elettäisiin uskomuksessa, ettei mikään muutu, kun siihen ei kiinnitetä huomiota. Kun muutos tapahtuu, ollaan niin jälkiviisaita, niin jälkiviisaita. Kiteellä näytetään elettävän samalla tyylillä. Ei muisteta, että mikään ei muutu itsestään. Muutoksen aiheuttavat ihmiset itse omilla toimillaan ja tarpeillaan. Juuri siitä syystä muutosta vastaan on turha taistella. Muutoksen voi asettaa kyseenalaiseksi, mutta siinäpä vastustus sitten onkin.  Parempi on katsoa eteen päin ja valmistua tuleviin muutoksiin. Ne ovat tullet ennenkin ja tulevat vastaisuudessakin. Pyytämättä kuin entiselle pääministerille faksit.

                                                                                        Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: