sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa


AATE  TULEE  TOIMINNAN  JÄLKEEN

Antti Rinne on sitten valtiovarainministeri. Voi olla, että muut hänet siihen tehtävään valitsivat, mutta itse hän päätti ottaa tehtävän vastaan. Suomessa kun ei tunneta pakkotyötä. Yhtä turhaa on pohtia miten Rinne mittavista ja uusista tehtävistä selviytyy. Kiirettä ja oppimista riittää, mutta niin sitä saattaa tulla alalla kuin alalla. Pystymetsästä ne parhaat puut on ennenkin tulleet. Mitä alan ammattiosaamiseen tulee, niin onhan meillä puolustusministerinäkin aseistakieltäytyjä. Vai siviilipalvelumieskö hän on? Sama asia armeijan kannalta. Rahan kanssa ollaan itse kukin pelattu enemmän tai vähemmän. Valtiovarainministerillä on vain isompi rahapussi. Kokoomukselaiset ehättivät moneen pekkaan onnittelemaan Rinnettä valinnastaan. Toivottavasti tulevat katumaan onnittelujaan. Pelkään onnittelijoilla olleen sormet ristissä selän takana.

****

Johtajuus on paljon sitä, mitä on auktoriteetti. Sitä on tai sitä ei ole. Johtajia on moneen junaan. Osa jää asemillekin. Hyviä johtajia on monen sorttisia. Hyviä alaisten kannalta, hyviä ylempien mielestä ja hyviä omasta mielestään. Toimittajat ja poliittiset vastustajat ovat koettaneet haastatteluissa osoittaa Antti Rinnettä päättämättömäksi henkilöksi, kun Rinne käytti ilmaisua; "porukka päättää". Parempi ilmaisu olisi ollut sanoa, että kuuntelen puoluehallituksen ja valtuuston mielipiteitä ennen päätöksen tekoani. Varsinkin hyvän puoluejohtajan pitää kuunnella "ohjausryhmän ja kentän" mielipiteitä, ennen kuin päätöksen tekee itsenäisesti. Itsenäisesti siksi, että johtajan tekemästä päätöksestä johtaja yksin kantaa myös vastuun.

****

Riitta Myller totesi EU-vaalien jälkeen, ettei demareilla ole sellaista järjestöllistä koneistoa, joka levittäisi demarisanomaa kansalaisille. No ei ole todellakaan. Ja mistähän syystä? Ja kenelle sanoman jako kuuluisi? Anteeksi vain Riitta. Asian selvittämiseksi pitäisi yksi peili lähettää sinullekin. Kyllä demareissakin sanoman jako kuuluu henkilöille, joilla on liikkeessä asemaa ja aatetta. Nyt näyttää käyvän usein niin, että kun aseman saavuttaa, aate unohtuu. Tämä näkyy kunnallispolitiikassa. Valtuutetuilla jo asema on niin korkealla, ettei aate sinne ylety. Aatetta näytetään kaivattavan vain vaalien alla läpimenon turvaamiseksi. Tällä konstilla ei parempaa ole tulossa.

*****

Tohmajärvellä on vielä yksi harvoista työväentaloista. Kohtuullisen hyvässä kunnossa ja keskellä Kemien kylää. Varsinainen aatteen jakopaikka se ei ole ollut enää vuosiin. Kesäteatteri siellä harjoittelee talvisin ja demarieläkeläiset pitävät harvenevalle porukalleen kahvituksia. Siinäpä se sitten onkin. Valtuustoryhmä kokoontuu työväentalolla, mutta sekin on sen verran sisäänlämpiävä, ettei varavaltuutettuja kutsuta kokouksiin, vaikka ennen vaaleja niin sovittiin. Olisiko Riitta Myllerin toteamuksen jälkeen esim. Tohmajärvellä polkaistava henki esiin työväentalon kautta. Toimintaa lapsille, nuorille ja eriharrastuksia harjoittaville. Eikä se pitäisi alkaa jäsenkirjan jaolla. Toiminta ohjaa ihmisiä sitten poliittisestikin sinne minne itse katsovat kuuluvansa. Muistan Kemien työväentalolla harjoitetun aikoinaan teatteria, tansseja, hiihtokilpailuja ja moottoripyöräkilpailuja. Niin, ja nyrkkeilyä. Tätä viime mainittua kävin itsekin kerran kokeilemassa. Oli jo siihen aikaan mediaseksikäs laji. Nyrkkeilijän ura loppui ennen kuin sain toista hanskaa käteeni. Suutarin Antero innostuksissaan tempaisi oikean suoran suoraan nenääni. En kannata nyrkkeilyä, mutta  muuta toimintaa kyllä.

*****

Jo Reino Helismaa lauloi aikanaan: "Älä selitä, älä selitä. Ei se auta ollenkaan...se pahentaapi vain." Suomalaisilla johtajilla on tapana ottaa kantaa ennen aikojaan. Ja yleensä omaa asemaansa korostaen. Sitten kun ollaan pielessä alkaa selittely. Ja pahimmassa tapauksessa sellaisen henkilön etsintä, joka on puhunut totta. Viimeisin hyvä esimerkki tästä on Hornetjupakka. Ei ole kunniaksi kenellekään.

                                                                                       Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: