maanantai 21. lokakuuta 2013

VALTUUSTON KOKOUKSESSA KOETTUA.

Mikään ei muutu, jää tunnelmaksi eilisestä valtuuston kokouksesta Tohmajärvellä. Valtuutetut puhuvat asiasta ja asian vierestä. Kuulijalla on vaikea selvittää mihin kukin puhuja pyrkii ja mistä haluaa olla erossa. Päällimmäiseksi ajatukseksi jää, ettei tämän päivän tärkeistä asioista haluta puhua tai niitä ei edes huomata.
Kunnanjohtaja vastailee niitä näitä. Aina sen mukaan, mikä sopii kysyjälle. Esimerkkinä kuntaliitosselvityksen eteneminen. Kiteen kokouksen tunnelmia hän kuvaili kahvikokoukseksi, jossa ei oikeastaan puhuttu varsinaisesta asiasta mitään. Hyvänä asiana hän kuvaili aikaa olevan riittävästi asian eteenpäin viemiseen aikataulullisesti.
Myöhemmin kun Vilja Laurila otti esiin selvityksen mahdollisuuden myös Joensuun kanssa, näki kunnanjohtaja aikataululliset esteet, kiireen ja muut epämääräiset verukkeet syyksi Joensuun mukaan tuloon tässä vaiheessa.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Marketta Sairasen lyhyestä puheenvuorosta sain sen verran tolkkua, että Kiteen kokouksessa olisi kunnanjohtajat valtuutettu valmistelemaan seuraavaa kuntaliitosselvityskokousta. Mikä oli luottamushenkilöiden evästys kunnanjohtajille? Ei ilmeisesti mikään, koska sitä ei ole mainuttu ennen eikä eilisessä kokouksessakaan edes sivuttu.
Valtuutetut istuvat kuntarakenneveneessä ilman omaa tavoitetta kunnanjohtajien pitäessä perää, siitä mihin ajattelevat venhonsa ohjata.
******
Osavuosiraportti oli kai asetettu yhdeksi tärkeäksi asiaksi valtuuston kokoukseen.
Keskusta on ottanut Matti Kuittisen tultua kunnallisjärjestön johtajaksi käyttöön ”puhujapöntön”. Tapa ei ole huono. Samaan käytäntöön voisivat pyrkiä muutkin varsinkin ryhmäpuheenvuoja esittäessään.
Puheenvuorossaan Kuittinen kehui ehdoitta kunnan toimia terveyskeskus ja koulujen lakkauttamisasioissa.
Vielä kun Kuittinen pystyisi erottamaan valtakunnan puoluepolitiikan kunnallisesta vastaavasta, selkeyttäisi se asian esille tuloa sanottavassa. Maan hallituksen ja Jyrki Kataisen panettelu joka ainoassa mahdollisessa asiassa ei palvele pätkääkään kuntalaisten asemaa kunnanvaltuustossa. Ottamalla tällä kertaa arvostelunsa tueksi Suomen kuvalehdessä julkaistun kirjoituksen ja esittämällä se jotenkin totuutena, lienee nuoruudesta johtuvaa.
Valtuutettu Aarne Laasonen omassa puheenvuorossaan huomautti puoluepolitiikan tarpeettomasta tuomisesta valtuustoon. Muut valtuutetut pääasiassa hymisivät ja hyväksyivät osavuosiraportin esitetyssä muodossa.
*******
Mielestäni valtuuston eilisen kokouksen tärkein kuntalaisia koskeva kohta oli kun valtuutettu Vilja Laurila sanoi seitsikkoryhmän tuovan valtuustoon esityksen, jolla selvitettäisiin myös Joensuun mukaan tulo kuntaliitosselvitykseen. Toivottavasti esitys tulee seitsikolta yksimielisenä. Luulen esitykselle tulevan tukea muistakin ryhmistä.
Esityksen kuultuaan kunnanjohtaja havahtui löytämään verukkkeita esitykselle jo tässä vaiheessa. Demarit vaikenivat Viljalan esityksestä ja keskustasta ei oikein uskallettu ottaa asiaan mitään selvää kantaa.
Tuntuu oudolta miten Tohmajärvellä viedään kuntaliitosselvitystä eteen päin. Näyttää asian etenevän samaan malliin kuin Helli-liikelaitosta perustettaessa. Siinähän valtuutetuilla oli valittavana yksi vaihtoehto, jonka kuntien johtajat olivat valinneet. Nyt näistä johtajista on jäljellä enää yksi.
Tohmajärveläiset tarvitsevat vaihtoehtoja valitessaan suuntaa tulevaisuudelleen. Se heille on suotava. Tähän antaa mahdollisuuden Vilja Laurilan ilmoitus tulevasta esityksestä. Soisin sille menestystä.
Jos haluamme selvitystä Joensuun kanssa ja jos se ei heille käy niin kuntademokratia on ainakin täyttynyt.

Ei kommentteja: