tiistai 26. kesäkuuta 2007

Tänään seutufoorumissa

Kiteelle olivat kokoontuneet kaikki Keski-Karjalan kuntien "terävän" pään luottamushenkilöt ja virkamiehet. Mitä varten minä siellä olin, oli monelle varmasti ihmettelyn aihe.
Lehdistö ei ilmeisesti ollut saanut kutsua tilaisuuteen, koskapa heitä ei paikalla nähty edes kahvituksen aikaan.
Foorumi noudattaa kokouksissa perinteistä kunnallista tietodustaktiikkaansa. Sitä samaa, jota nykyisin näyttävät pääministeritkin noudattavan. Joko murahdetaan tai ei lehdistölle ja sitä kautta kansalle puhuta mitään.
Sote-hankkeesta, joka lienee jotain sellaista, jolla Keski-Karjalan kuntien pitäisi selvitä terveys- ja vanhuspalveluistaan tulevina vuosina, oli puhumassa kunnanjohtaja Olli Riikonen. Uskon hänet hankkeen isäksi. Äitihän on Kunta- ja palvelurakennelaki.
Hanke kustannuksiltaan on ilmoitettu 350000 euron hintaiseksi. Josta konsultit vienevät suurimman osan. Sehän kuuluu hankkeiden henkeen. Kuntalaisille jää seuraukset. Nekin yleensä rajoittuvat kustannusten maksuun.
Kuunneltuani aikani johtajien puheita tulin taas kerran vakuuttuneeksi, että nyt on käsillä asia, josta ei selvitä läpihuutojuttuna tulevissa valtuuston kokouksissa. Niin paljon on hallintomalli kateissa ja sitä myöten tietenkin kustannukset kuntien kesken.
Pidin pienen puheenvuoron, jossa epäilin vaikeuksia hankkeen toteuttamisessa. Tulipa malliksi mikä hyvänsä. Neljä kuntaa ja yhtämonta kunnanjohtajaa saavat syntymään sopan, jota kuntalaiset saavat karvaasti maistaa tulevaisuudessa monta kertaa.
Uskalsin varovaisesti tarjota uusien organisaatioiden perustamisen sijalle harkittavaksi muutoksia Keski-Karjalan kuntalukuun. Se olisi helpoin ja halvin ratkaisu ja ilmeisesti myös toisi parhaat palvelut kuntalaisille.
Olen ollut esittämässä yhtenä allekirjoittaneena valtuutetun aloitteessa yhden yhteisen kunnan perustamista Keski-Karjalaan. Ilmeisesti aloite tiedettiin ja se vaiettiin täälläkin.
On tosi törkeää, ettei aloitteet omassa kunnassakaan pääse edes keskusteluun. Perustellutkaan. Ei siis ihme, jos kunnanjohtajatkin vaikenevat. Kysyn vaan kenen edun mukaisesti.

Ei kommentteja: