torstai 9. helmikuuta 2023

Onko julkuista ja persuista poliittisiksi päättäjiksi?

 

Äänestäminen on yhteisvastuuta

Valta Suomessa on äänestäjien käsissä. Kaikkialla ei niin ole. Valta voi keskittyä pienelle ryhmälle, sotilaille tai yhdelle ihmiselle. Vaaleissa jaetaan valtaa. Siksi jokaisen, jolla äänestämiseen on oikeus, pitää sitä tietoisesti ja vastuullisesti käyttää. Sanotaan sitä demokratiaksi tai vastuulliseksi vallanjaoksi, on saman tekevää.

Poliittiseen valtaan pyritään eduskuntavaaleissa. Ehdokkaaksi pyritään, pyydetään tai tullaan poliittisen toiminnan kautta. Iltapäivälehdestä luin, että puolueet ovat ottaneet, pyytäneet tai haalineet ehdokkaikseen 32 julkkua. (Julkista henkilöä) Eniten näitä, 11 kpl, on kokoomuksen listalla. Armeijassa oppinsa saaneita aina kenraaliksi saakka löytyy listalta. On koripallossa kouluttautuneita kuin potkupallossa ansioituneita. Muiden puolueiden listoilta löytyy painonnostajia, pituushyppääjiä, luistelijoita, näyttelijöitä ja entisiä AY-pomoja sekä Jere Karalahti. Äänestäjien päätettäväksi jää miten käskyvaltaan koulutetut sotajohtajat soveltavat tietojaan demokraattiseen päätäntäjärjestelmään. Palloilijat tarvitsevat paitsiosta päätettäessä videokameraa, panonnostajat tukeutuvat puntariin, lopuille urheilijoille tarvitaan metrimittaa ja sekuntikelloa päätöksiä tehtäessä. On äänestäjien vastuulla, ketkä edellä mainituista asioistamme päättävät. Toki ongelmia on poliittisilla portaillakin nousseilla eduskuntaehdokkailla. Sieltäkin saattaa päästä ehdokkaiksi monilla ansioilla. On "kiipeilijää, nössöä, kykenevää ja takarivin taavia." Vastuun valinnoista puolueet ovat siirtäneet äänestäjille. Kuka väittää, ettei äänestämisellä ole merkitystä?

Tavalliselle äänestäjälle voi olla vaikeaa arvioida miten yhden kansanedustajan eduskuntaryhmässä toteutuu demokratia. Sukupuolinen tasa-arvo ainakaan. Ano Turtiainen ja Hjallis Harkimo voisivat vastata. Minä en kuitenkaan kysy. Otinpa vain esille lukijan pohdittavaksi. Äänestäjät voisivat miettiä persujen puolue- ja vaaliohjelmia. Miten maahanmuuttajat ovat kaiken pahan alku ja juuri? Tulosyystään riippumatta. Vain kehitysapu näyttää olevan yhtä paha. Eurosta ja EU:sta pitäisi päästä pois. Tuulivoimaloiden pyörivät lavat häiritsevät äänellään ja varjoillaan ihmisiä samalla kun räjäyttelevät lepakoita. Kun näitä tavoitteita vertaa muiden puolueiden samoihin asioihin, jotka ovat juuri päinvastaisia, pitäisi kovimmankin populistin herätä ajattelemaan ennen äänestystään onko tämmöisessä mitään järkeä. Purra ja Halla-aho siirtävät vastuun tavoitteistaan äänestäjille. On huomioitava, että ääni ei ole protesti vaan vastuu asioiden järkevästä hoidosta.

Mennyt eduskuntakausi on ollut tapahtumiltaan moninainen. Tapahtumia on riittänyt maailmalla kuin kotimaassakin. Päällimmäisinä pandemia  ja Ukrainan sota. Oma juttunsa vielä on Nato ja siihen liittyminen. On vaikea kuvitella millä poliittisella kokoonpanolla hallitus menneestä vaalikaudesta olisi selvinnyt paremmin. Viiden hallituspuolueen puheenjohtajat ovat kaikki hoitaneet hallituksessa tehtävänsä kiitettävästi. Kirsikkana tietenkin pääministeri Sanna Marin. Parhaana todistuksena tästä ovat ne henkilöön kohdistuneet asiattomat hyökkäykset, joita media ja iltapäivälehdet erikoisesti ovat Marinia kohtaan suunnanneet. Vaaleissa äänestäjät päättävät jatkuuko asiallinen asioiden hoito vai hypätäänkö tuntemattomaan.

Ei kommentteja: