keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Sivistyksestä ja muustakin

 

Sivistys on kokemuksen kunnioittamista

Pitäisi keskittyä kesään ja kärpäsiin. Lehdistä saa lukea kuitenkin ratsastuksen opettajan syyllistyneen 13v. tytön törkeään seksuaaliseen hyväksi käyttöön. Kaupungin johtajaa syytetään epäasiallisesta käyttäytymisestä. Nyrkkeilypiireissä näytetään saatavan kähmiä nuorta naisnyrkkeilijää mielin määrin, jos on valmentajan titteli. Nyrkkeilyliitto toteuttaa omia kurinpitosääntöjään niin, ettei tapausta tarvitse edes ottaa tutkittavaksi. Olympiakomitean sotkuista samoissa asioissa puhumattakaan. Sitten on vielä Putin omine sääntöineen ja Erdogan .

Suomi on sivistysvaltio. Siihen kuuluu yhdessä laaditut, kokemukseen pohjautuvat säännöt yhteisestä käyttäytymisestä. Tämän hyväksyvät kaikki julkisesti, mutta sitten tuleekin kysymys, ollaanko valmiit noudattamaan sääntöjä ja lakeja. Eivät kaikki. Sen näkee viimeistään lehtiä lukiessaan. Olisiko niin, että ihmisillä on ns. julkinen elämä ja sitten se piiloelämä seksuaalisine tarpeineen. Sen hallitseminen näyttää olevan joillekin vaikeaa. Varsinkin jos siihen liittyy ylemmyyden tunnetta "kähminnän" kohteeksi joutunutta kohtaan. Näyttää kuin kähmintä kuuluisi kulttuuriperintäämme. On sanottavasti selvästi, ettei se nyky-yhteiskunnassa sinne kuulu. Seksuaaliasiat ovat jokaisen omassa lailla suojatussa päätöksessä, eikä niihin toisen ole lupa tahdollaan mitenkään puuttua. Joka seksuaalirikokseen syyllistyy, hänen paikkansa on istua miettimässä tekosijaan vankilassa, kunnes hoidoksi keksitään parempi keino. Tämä turvaa ns. naisrauhaa.

Oma ja suuri ongelma on Putin. Hänen päänsä sisään ei voi kurkistaa. Putinin teknilliset operaatiot ovat tappaneet ihmisiä ja tuhonneet kaupunkeja viimeksi nyt Ukrainassa. Oikeutusta tähän ei kukaan ajatteleva ihminen voi nähdä ja hyväksyä. Ihmisiä on joka junaan. Se tiedetään. Mutta miten ihmiset Putinin lähellä hyväksyvät Putinin sodan käynnin ja tappamisen? Se on ongelma jota sopii ihmetellä. Sivistysvaltion käyttäytymistavoista venäläisten sodan hyväksyminen poikkeaa. Järjestäytynyt ja sääntöihin sitoutunut yhteiskunta älyää poistaa rikan rokasta. Se on sivistyksen mitta.

Kesää ja kärpäsiä odotellessa, pitää sietää myös Turkin Erdogan. Hänkin elää omaa elämäänsä vielä enemmän kuin Putin. Erdoganille näyttää riittävän ongelmia. On kurdit ja terroristit sekä Turkin talous ja oma asemansa maansa johtajana. Kaikkien näiden hoitoon Erdogan näyttää tarvitsevan Ruotsia ja Suomea jarruttamalla näiden Nato jäsenyyttä. Tähän voi sanoa, että jarruttaahan voi, mutta pysähdystä jarrutus ei tässä tapauksessa aiheuta.

Yhteisten asioiden hoidossa on monia ongelmia. Putinilla se on patologinen valehteleminen, josta johtuu uskottavuuspula. Erdogan on iltalypsäjä, jolta lehmä menee umpeen koht`sillään. Demokratian ongelma on sen sisään itse luotu päätöksen tekojärjestelmä, joka voi joskus johtaa ongelmiin parasta ratkaisua etsittäessä. Vaikeuksia voivat aiheuttaa äänestyspäätökset, ovatko ne enemmistö, määräenemmistö vai yksimielisiä päätöksiä. Viime mainittu on noussut Nato päätöksien ongelmaksi.

Jo kahden ihmisen yksimielinen päätös voi olla vaikea toteuttaa. Esimerkkinä avioliitto.

Ei kommentteja: