perjantai 24. kesäkuuta 2022

Näinkin voi ajatella

 

Juhannuksena 2022.

Kun on 87 juhannusta takana, joista 73, armeija-aikaa lukuun ottamatta, on vietetty yhden ihmisen kanssa tavalla tai toisella, voinen sanoa juhannuksen vietosta jotakin. Sanomattakin lienee selvää, että kysymys aviopuolisosta.

Kaikki alkoi juhannuksen vietosta Samulisaaressa. Sen jälkeen juhannusta on vietetty yhdessä, ystävien kanssa, työssä ohjattuna tai sattuman varaisesti. On seurattu ajan virtaa. Joskus soudettu järvellä, laitettu koivuja porraspieleen, nostettu Suomen lippua ja tietenkin grillattu monet lihat piloille. Oltu sovussa ja välillä pienessä riidassa. Noudatettu juhannuksen käyttäytymissääntöjä ja rikottu niitä. On ollut niin hauskaa seuraa, ettei juhannusyöstä aamulla ole muistanut mitään. Siis perin tavallista juhannuksen viettoja. Koko ajan pyrkineet viettämään juhannustamme ja myös jouluja ohjeistuksen ja ajan mukaisen mallin mukaan.

Nyt kun 73 yhteiseen juhlaviettoon on tullut tilapäinen katkos, jää aikaa miettiä joulun ja juhannuksen viettoa. Onko siinä ollut mitään järkeä? Olemme seuranneet "vanhaa mallia" ja lisänneet siihen omat tapamme ja mahdollisuutemme ajattelematta enempää. Onko yhteiskunta ohjannut käyttäytymistämme juhlassa ja kauppa määritellyt tarpeemme juhlanviettoomme? Televisiosta näemme, että on.

Onko niin, että seinät määräävät sisällön elämään ja maisemat antavat täyttymyksen juhannuksen tai joulun viettoon? Mielestäni niin ei saisi enää olla. Kulisseilla ei löydy tyydytystä itselle, eikä maisema anna mahdollisuutta vuorovaikutukseen. Niin arjessa kuin juhlassakin keskiössä on ihminen. Hyvät ihmissuhteet ovat voimavara, jonka pohjalta rakentuu koko elämä. Olen huomannut itsestäni eläväni tunnetilan varassa. Se johtaa mielialaani hyvään tai pahaan.

Seinät voi menettää ja maisemat kadottaa, mutta yhtäkään ihmissuhdetta en tahdo menettää. En huonojakaan. Nehän parhaiden ohjaavat oikealle tielle. Ja puoliso on paras tienviitta pysyä oikealla tiellä. Onhan itse hänet valinnut.

Vaimoa kotiin odotellessa, että päästään odottelemaan 74:ttä yhteistä juhannusta.

Ei kommentteja: